Station Schiedam Centrum, metro, RandstadRail

Grootste en drukste metrosystemen bevinden zich in Azië

Station Schiedam Centrum, metro, RandstadRail

De Aziatische steden staan met een duidelijke voorsprong bovenaan in de ranglijst van grootste en drukste metrosystemen ter wereld. Deze ranglijst is opgesteld door UITP, de International Association of Public Transport. In de ranglijst werd het aantal metropassagiers van 156 steden vergeleken.

In Tokio reizen elk jaar 3,6 miljard mensen met de metro. Daarmee staat deze stad op nummer één, gevolgd door Beijing en Shanghai. Ook de vierde plek is voor een Aziatische stad, namelijk Seoul. De vijfde plek is voor Moskou, waar jaarlijks 2,4 miljard reizigers gebruikmaken van de metro.

Langste spoorlijn

De UITP vergeleek metrosystemen in Latijns-Amerika, Noord-Amerika, het Midden-Oosten, Europa, Eurazië en Azië. Ook de langste metrosystemen bevinden zich in Azië, namelijk in Shanghai en Beijing. Londen staat op de derde plek.

Volgens de UITP is veertig procent van het bestaande metronet aangelegd sinds 2000. In 2014 reisden 160 miljoen passagiers per dag met de metro. De helft van deze 160 miljoen passagiers maakten gebruik van een metro in een Aziatische stad.

Geautomatiseerde metro

De langste geautomatiseerde metrolijnen bevinden zich in Dubai, Vancouver en Singapore. De UITP verwacht dat er op steeds meer metrolijnen volledig geautomatiseerde metro’s gaan rijden.

Het rapport voorziet dat in 2025 2200 kilometer spoorlijn bestaat waarbij de metrotrein niet meer wordt bestuurd door een machinist en er geen personeel meer meerijdt. Met name in Azië en in het Midden-Oosten zullen binnen afzienbare tijd steeds meer van deze metro’s gaan rijden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

4 reacties op “Grootste en drukste metrosystemen bevinden zich in Azië”

Ron Sluijter-borms|10.11.15|18:56

Voor de liefhebber

Rik Berkelmans|14.11.15|23:34

Er staat een fout in, biljard moet miljard zijn. Tokio vervoert 3,6 miljard passagiers per jaar. Anders zou Tokio 1.500.000 keer meer passagiers vervoeren dan Moskou. Het rapport staat overigens hier:

http://www.uitp.org/sites/default/files/cck-focus-papers-files/UITP-Statistic%20Brief-Metro-A4-WEB.pdf

Rik Berkelmans|14.11.15|23:43

Opmerkelijk overigens dat Londen niet eens in de top 10 staat wat betreft aantal vervoerde passagiers per jaar.

Ook opmerkelijk is de enorme groei van de Chinese metro systemen op nummer 2, 3, 6 en 9. Waarbij Beijing in 2 jaar tijd 39% groei heeft en nog maar 7% minder passagiers vervoert dan Tokio.

mike 271165|27.01.21|19:23

de grootste metro netwerk bevind zich in kanton china want daar is het metro netwerk van kanton verbonden met het metro van foshan en dongguan en is daarmee echt de grootste metro netwerk lijkt mij

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.