ov-chipkaart 3

NS schaft per 1 januari samenreiskorting in middagspits af

NS heeft besloten om de samenreiskorting waarmee reizigers met 40 procent korting kunnen meereizen met voordeelurenkaarthouders, in de middagspits af te schaffen. Door deze maatregel kunnen meereizende treinreizigers per 1 januari alleen nog maar van 09.00 tot 16.00 en van 18.30 tot 06.30 uur gebruikmaken van deze korting. 

De korting was al niet geldig voor 09.00 uur, maar tijdens de middagspits konden reizigers de samenreiskorting wel gebruiken. Daar kreeg de NS klachten over. Zelfs als de abonnementhouder zelf geen korting kreeg tijdens de spitsuren, kon een meereizende passagier wel samenreiskorting op zijn OV-chipkaart laden.

Samenreiskorting

Door de korting in de middagspits af te schaffen, wil NS de abonnementhouders tegemoet komen. Reizigersorganisaties adviseerden NS eerder om deze maatregel niet te nemen en ook nu nog Rover dat NS nog steeds geen goede oplossing aandraagt voor het probleem.

“In een poging dit recht te trekken, creëert NS nu ongelijkheid voor de andere groep”, aldus Rover. “Reizigers met een traditioneel voordeelurenabonnement dat op werkdagen na 9 uur recht geeft op korting, mogen na 1 januari zelf nog met korting reizen in de middagspits maar op dat moment niemand met korting meenemen. Wel mag deze groep reizigers vóór 06:30 uur iemand met korting meenemen, terwijl zijzelf dan juist vol tarief moeten betalen.”

Klachten

De invoering van deze nieuwe regeling heeft al tot een hoop klachten bij Rover geleid. Er komen met name veel klachten dat het lastig wordt om samen te reizen nu de samenreiskorting zo beperkt geldig is. Bovendien klagen veel reizigers over het voortbestaan van het voordeelurenabonnement.

Volgens Rover hebben veel reizigers het idee dat het voordeelurenabonnement wordt ‘uitgekleed’. Zij kunnen bovendien niet bij NS terecht met hun klachten, want volgens de reizigersvereniging krijgen de reizigers dan te horen om het abonnement maar gewoon op te zeggen. Rover roept reizigers op bij NS een klacht in te dienen over de nieuwe maatregel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.