Metrostation Holendrecht in Amsterdam na de verbouwing

Metrostation Holendrecht open na renovatie

Foto: Gaby Kho/Metro en Tram

Het gerenoveerde metrostation Holendrecht in Amsterdam is vrijdag geopend na een grondige opknapbeurt. In totaal worden er zestien stations op de Oostlijn gerenoveerd. Op dit moment zijn er naast Holendrecht vier stations in verbouwing: Gaasperplas, CS, Van der Madeweg en Waterlooplein. Het volledige renovatieprogramma loopt naar verwachting tot halverwege 2018.

Op metrostation Holendrecht zijn glazen liften geïnstalleerd, het oorspronkelijke ‘beton brut’ is weer zichtbaar gemaakt, hoeken en nissen zijn strak getrokken en is er meer licht en ruimte in het station gekomen. Op enkele restpunten na is het werk vrijdag afgerond.

Ontwerp metrostations

Het ontwerp voor de metrostations is afkomstig van architectenbureau Group A, die zich heeft gebaseerd op de oorspronkelijke ‘Breton Brut’-stijl van de Oostlijn. Om deze stijl weer terug te brengen was het noodzakelijk om de dikke verflagen en coating op het huidige beton te verwijderen. Dit heeft tot een aanpassing van de oorspronkelijke planning geleid, waardoor het naastgelegen station Reigersbos pas vanaf maandag wordt aangepakt. De methode die aanvankelijk was bedacht, het afbijten van de verf, bleek erg tijdrovend. Daarom is een andere methode gekozen, waarbij de oude verflagen onder hoge druk met water en zand worden verwijderd.

Tijdens de verbouwing is één ingang tegelijk aangepakt, zodat de metro gewoon kon blijven rijden. Veel bezoekers van het AMC maken gebruik van de zuidelijke ingang van station Holendrecht. Bij de sluiting van deze ingang is tijdelijk een shuttle-service met een golfkarretje ingezet speciaal voor reizigers die slecht ter been zijn. Ruim zevenduizend reizigers hebben van deze service gebruikgemaakt.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.