Metro Amsterdam (foto: GVB Verbindt)

GVB met 1 april-grap in opstand tegen wildplassers met ‘pee-cams’

Camera’s in liften bij metrostations, die worden geactiveerd door vochtsensoren in de liftvloer en dan direct beelden uitzenden op beeldschermen bij de ingang van de lift. Het werd dit weekend door GVB gepresenteerd als een maatregel tegen de overlast van wildplassers. Dit was een 1 april-grap waarmee de Amsterdamse vervoerder aandacht vroeg voor het aanbrengen van geursystemen in de liften op de Amstelveenlijn. 

Het zou gaan om een ‘experimentele microcamera die wordt geactiveerd door vochtsensoren in de liftvloer’ en dus live beelden van wildplassers uit zou zenden. “We willen het probleem in de kiem smoren door het urineren in de liften zo onaantrekkelijk mogelijk te maken”, aldus de vervoerder dit weekend.

“Wij verwachten dat zowel de glazen doorkijk-liften in de gerenoveerde ondergrondse stations als de installatie van de Pee-cams, daar significant aan zullen bijdragen.” Aan de reacties op Twitter te zien, leek niet iedereen onmiddellijk door te hebben dat het hier om een grap ging.

Geursystemen

Hoewel de camera’s dus een grapje bleken te zijn, neemt de vervoerder wel degelijk een extra maatregel om de overlast door wildplassers tegen te gaan. Vorig jaar werden er al geursystemen aangebracht in oude liften op de Oostlijn en nu zijn ook de liften op de Amstelveenlijn voorzien van de verstuivers. Dit moet de urinelucht overstemmen.

GVB zorgt al dat de liften voor betere hygiëne en reinheid dagelijks worden schoongemaakt, maar stelt ook dat weinig bestand is tegen wildplassers. Het probleem is nog groter in oude liften omdat de geur van de urine in de vloer trekt of naar beneden sijpelt in de schacht. In de schachten ligt daarom al absorberend materiaal dat iedere twee weken wordt ververst.

Lees ook: 1 april-vacature bij NS krijgt 750 reacties

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.