Burgemeester New York wil ‘metrotaks’ voor rijkste inwoners

De burgemeester van New York, Bill de Blasio, heeft het plan opgevat om rijke New Yorkers extra belasting te laten betalen, waarmee het metrosysteem gemoderniseerd en verbeterd kan worden. Er is op korte termijn flink extra geld nodig om reparaties uit te voeren aan de treinen en de sporen van het verouderde metrosysteem in de Amerikaanse stad. Dit meldt de New York Times. 

De laatste tijd wordt het metrosysteem geconfronteerd met erg veel vertragingen en zelfs enkele ongelukken, waardoor twijfel is ontstaan aan de veiligheid van de metro’s. Om dit te verbeteren is meer geld nodig, maar dit is niet beschikbaar. De Blasio hoopt dit op te lossen met behulp van de metrotaks.

Arme inwoners

Door de rijkste inwoners van de miljoenenstad extra te laten betalen, hoopt de burgemeester bovendien de armere New Yorkers tegemoet te komen. De Blasio wil dat zij voor de helft van de prijs kunnen reizen in de metro’s en bussen in de stad. In Seattle werd in 2015 ook al begonnen met gereduceerde tarieven voor de lagere inkomens en daar was dit succesvol.

Het voorstel om de arme inwoners minder te laten betalen, is erg populair bij veel New Yorkers en komt op een tactisch moment, aangezien De Blasio in november herkozen moet worden. Er wonen in New York circa 800.000 stedelingen op of onder het armoedegrens. Als het voorstel van de burgemeester wordt aangenomen, hoeven zij dus beduidend minder te betalen voor hun rit.

Opbrengsten

Het is de verwachting dat deze nieuwe belastingvorm ongeveer 700 tot 800 miljoen dollar per jaar zal opleveren, ongeveer tussen de 600 en 700 miljoen euro. De extra belasting geldt overigens alleen voor inwoners van de stad met een gezamenlijk inkomen van meer dan 1 miljoen dollar of een individueel inkomen van meer dan 500.000 dollar. Volgens ambtenaren in New York komen ongeveer 32.000 New Yorkers hiervoor in aanmerking.

Wel zijn er al kanttekeningen geplaatst bij het plan, onder andere door de gouverneur die verantwoordelijk is voor het OV-systeem, Andrew Cuomo. Hij waarschuwt al een tijd voor de risico’s van het verouderde systeem en denkt het te lang zal duren voordat het plan van De Blasio goedgekeurd is door alle betrokken politieke partijen. “We moeten meteen aan de slag met het plan”, aldus Cuomo in een verklaring. “We kunnen New Yorkers niet vragen om een jaar te wachten op de reparaties.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.