Arriva, trein, Groningen

Groningen experimenteert met gratis OV voor studenten buiten spits

In Groningen wordt gestart met een experiment om studenten te verleiden buiten de spits te reizen door ze een gratis abonnement te geven voor ritten in de daluren én in de weekenden. Wanneer studenten hun weekreisproduct inruilen voor een weekendreisproduct, krijgen ze als ‘beloning’ een reisproduct waarmee ze doordeweeks gratis kunnen reizen na de ochtendspits in de bussen van Qbuzz en in de treinen van Arriva.

Het gaat om een experiment, waarvoor studenten zich vanaf dinsdag kunnen aanmelden. Het doel van het experiment is in eerste instantie om de OV-ochtendspits in Groningen te ontlasten, maar ook om te onderzoeken of studenten bereid zijn om hun reisgedrag aan te passen. De studenten die zich aanmelden voor het project, kunnen het hele schooljaar gratis reizen na de ochtendspits.

Initiatief

Dit experiment komt uit de koker van samenwerkingsorganisatie Groningen Bereikbaar, het OV-bureau Groningen Drenthe, Qbuzz en Arriva, en maakt onderdeel uit van het pakket Beter Benutten in de Regio Groningen-Assen. De hoop is dat dit ook de bereikbaarheid in de stad verbetert. “Als we de drukte in de spits verminderen, kunnen we met hetzelfde aantal bussen en treinen de bereikbaarheid en het reiscomfort voor iedereen verbeteren”, aldus Paul de Rook, voorzitter van de Stuurgroep Groningen Bereikbaar.

Het is vooral nu belangrijk om de drukke ochtendspits te verlichten in Groningen, omdat er grootschalige werkzaamheden worden gedaan aan de wegen en het spoor. Al in juni ondertekenden grote onderwijsinstellingen in Groningen een intentieverklaring waarin ze afspraken maatregelen te nemen. Daarvoor hebben de vervoerders geïnvesteerd in langere treinen en extra bussen. Dit experiment moet nu ook zorgen voor een betere spreiding van de reizigers, zodat de capaciteit zo efficiënt mogelijk benut wordt.

Studenten

Vijfhonderd studenten die in en rondom Groningen wonen kunnen deelnemen aan deze proef. Deelname aan dit experiment betekent niet dat de student niet langer op werkdagen tijdens de spits kan reizen. In dat geval reist hij met korting. “Op die manier houden we de drempel laag”, aldus gedeputeerde Fleur Gräper – Van Koolwinkel. “Het is ook financieel aantrekkelijk, omdat studenten daarnaast het hele weekend door heel Nederland vrij mogen reizen.”

Het experiment start nu met vervoerders Qbuzz en Arriva, maar ook NS stelde een jaar geleden voor dat onderwijsinstellingen hun lesroosters zouden aanpassen. Dit voorstel was ook bedoeld om de drukte tijdens de spits wat te verlichten. Destijds leken onderwijsinstellingen er weinig interesse in te hebben. In Groningen zijn scholen echter voorstander van dit project. “Wij hebben afgesproken ons ervoor in te zetten om werknemers, scholieren en studenten de spits in het OV zoveel mogelijk te laten mijden. Het moet uiteraard ook bij de roosters en stages passen. Dit experiment past daarbij”, meent bestuurder Wim van de Pol van ROC Noorderpoort namens de onderwijsinstellingen. Ook de Groninger Studentenbond, de Hanze Studentenbelangen Vereniging en Lijst STERK staan achter de proef.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.