GVB maakt eerste tramlijn cashloos vanaf 8 december

GVB tram Amsterdam (bron: GVB Verbindt)

Aan boord van tram 26 richting IJburg kunnen reizigers vanaf 8 december niet meer met contant geld betalen. Hiermee zet vervoerder GVB een volgende stap in de ontwikkeling naar een cashloos OV in Amsterdam. Reizigers kunnen hun kaartje in de tram betalen via hun OV-chipkaart of met hun pinpas en met contant geld bij een van de verkooppunten buiten de tram. 

GVB besloot als eerste vervoerder dit jaar om in alle bussen geen contant geld meer te accepteren. Die omslag naar cashloos betalen heeft het werk van busbestuurders aanzienlijk veiliger gemaakt, stelde de vervoerder eerder.

Proef

GVB beproefde het weren van contant geld op tram 26 al sinds juli, al werd in die periode contant geld nog wel geaccepteerd. De proef is nu dusdanig goed verlopen, dat de vervoerder heeft besloten om geen cash meer te accepteren op deze lijn. “Reizigers en bestuurders zijn gelukkig met de mogelijkheid om met pin te kunnen betalen”, aldus projectleider Ruud Vermeulen. “De volgende stap is nu om per 8 december het contant geld geheel van de lijn te halen. Daarmee wordt lijn 26 de eerste tramlijn zonder cash in Amsterdam.”

Een jaar terug tekenden alle vervoerders een afspraak om al het contante geld te weren uit het OV vanaf 1 januari 2018. Dat gaat in de trams van GVB niet lukken, maar de vervoerder benadrukt samen met andere vervoerders in de regio hard te werken aan de invoering van cashloos openbaar vervoer. De meeste trams zijn al voorzien van pinapparatuur. “Naar verwachting zal in het eerste kwartaal van 2018 contant geld volledig uit het Amsterdamse OV stadsvervoer zijn verdwenen.”

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “GVB maakt eerste tramlijn cashloos vanaf 8 december”

André Abraham|23.11.17|01:39

Het kopen van een los kaartje in de tram zal net zoals ook al bij de bussen het geval is aangekocht kunnen worden d.m.v. pinnen en/of contacloos betalen met bankpas en/of creditcard.

André Abraham|23.11.17|01:24

Dat kan toch, pinnen en/of contactloos en ook evt met creditcard

Alexander V. van Dijl|21.11.17|15:07

Jammer! Ik mis wederom de optie creditcard en gewoon contactloos betalen IN de tram! Laten we het OV eens klantvriendelijker maken!