Afgeronde Noord/Zuidlijn (foto: Gé Dubbelman)

‘Start exploitatie Noord/Zuidlijn op 22 juli op schema’

foto: Gé Dubbelman

Na enkele jaren vertraging en fors hogere kosten, lijkt het er nu toch echt op dat de metro’s vanaf 22 juli op de Noord/Zuidlijn gaan rijden. Donderdag hebben aannemers de metrolijn en de stations na 15 jaar bouwen opgeleverd. “Daarmee ligt de Noord/Zuidlijn op koers om op 22 juli te starten”, meldt de gemeente Amsterdam.

Volgende week wordt er op de Noord/Zuidlijn gestart met het zogenaamde ‘proefdraaien’. De verwachting is dat die periode ongeveer vijf maanden in beslag neemt. Dat houdt in dat deze proefperiode al in juni afgerond zou kunnen zijn.

Tegenslag

Met de oplevering van de Noord/Zuidlijn komt een einde aan de turbulente bouw van deze nieuwe metrolijn. Niet alleen is de opleverdatum meerdere keren verzet, maar ook het budget is fors verhoogd. De grond in Amsterdam bleek niet uitgerust op de aanleg van de Noord/Zuidlijn, waardoor tot wel tweemaal toe panden verzakten aan de Vijzelgracht. De lijn moest in 2011 opgeleverd worden, maar die streefdatum is dus bij lange na niet gehaald.

De heftige problemen met de Noord/Zuidlijn leidden er in 2009 zelfs toe dat de commissie Veerman een onderzoek moest doen naar de gebeurtenissen. Deze commissie adviseerde uiteindelijk om de lijn wel af te bouwen en raamde de volledige kosten op 3,1 miljard euro. Dat was ruim het dubbele van het bedrag dat in eerste instantie was berekend. De gemeente stemde in met de afbouw en tot nog toe is de inschatting van 3,1 miljard euro kloppend geweest.

Open dag

Volgend weekend is de laatste open dag voor geïnteresseerden om de Noord/Zuidlijn te bekijken. Daarbij kunnen zij een blik werpen in zes van de acht metrostations bij de lijn. Op dit moment hebben zich hiervoor al meer dan 16.000 bezoekers aangemeld. Inschrijven kan nog steeds via www.wijnemenjemee.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “‘Start exploitatie Noord/Zuidlijn op 22 juli op schema’”

Jean-pierre Mertens|16.01.18|12:50

Titel: Start exploitatie Noord/Zuidlijn op 22 juli op schema… Begin artikel: Na enkele jaren vertraging… Euh… tja!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.