Metro M5, GVB, Amsterdam, Alstom (foto: GVB Verbindt)

Eerste metro rijdt definitief op 22 juli over de Noord/Zuidlijn

Nederland, Amsterdam, 13 september 2012.

De eerste metro’s gaan definitief vanaf 22 juli over de nieuwe metroverbinding Noord/Zuidlijn rijden. De betrokken partijen hebben dit donderdag besloten. Volgens wethouder Pieter Litjens van Verkeer en Vervoer blijft het metroproject tot het allerlaatste moment “razend spannend”.  

Begin dit jaar concludeerden deskundigen na een onderzoek naar de haalbaarheid van de startdatum dat er nog veel moest gebeuren voordat de metro kan gaan rijden. De betrokken partijen zeiden donderdag dat ze er vertrouwen in hebben dat dit nu op een veilige manier kan.

Aangepaste dienstregeling

De metro’s rijden in het begin nog wel met een aangepaste dienstregeling. Ook waarschuwt stadsvervoerder GVB reizigers om rekening te houden met kinderziektes die “zeker in het eerste half jaar” nog zullen voorkomen.

Aanvankelijk was het de bedoeling in de spits twaalf keer per uur te rijden, maar dat wordt nu tien keer per uur. In de avonduren gaat de metro om de zeven tot acht minuten. De gemeente deed vorige maand al een voorstel tot het terugbrengen van de frequentie om onder meer de veiligheid te kunnen garanderen.

Noord/Zuidlijn

De Noord/Zuidlijn verbindt het Buikslotermeerplein in het noorden van Amsterdam met station Zuid. De reistijd tussen deze stations is straks 16 minuten, waar dit nu nog 31 minuten duurt met het openbaar vervoer. De metrolijn biedt een alternatief voor vaak overvolle trams en bussen. Omdat er in de Amsterdamse binnenstad geen plaats meer is voor nog meer trams en bussen werd besloten om een metroverbinding onder grond aan te leggen. In 2002 werd al het definitieve aanlegbesluit voor de Noord/Zuidlijn genomen.

De metro’s op de Noord/Zuidlijn zullen naar verwachting dagelijks ruim 120.000 reizigers vervoeren.

Bron: ANP

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.