Metro Rijnhaven (foto: E. Fecken)

OV-reisverbod voor schennisplegers in Rotterdamse metro

foto: E. Fecken

Reizigers die onzedelijk gedrag vertonen in de Rotterdamse metro kunnen voortaan een OV-reisverbod van vier weken verwachten. Het gaat dan bijvoorbeeld om intimidatie, potloodventen, betasting of dwangmatig seksueel gedrag. Dit besluit heeft vervoerder RET gemaakt naar aanleiding van klachten van reizigers.

Het lastigvallen van vrouwen met onzedelijke gedragingen bleek in de afgelopen jaren een terugkerend probleem. Een klein aantal OV-gebruikers maakt zich schuldig aan schelden, intimideren, bedreiging, onzedelijke gebaren en handelingen, maar ook betasting en dwangmatig gedrag. Volgens RET is dit ernstig genoeg om een OV-verbod op te kunnen leggen.

Maatregel

Een reisverbod kan ook al opgelegd worden aan bedelaars en aan reizigers die zich misdragen, spugen of gewelddadig zijn in het OV. “De metro moet voor iedereen veilig zijn, onzedelijk gedrag hoort daar absoluut niet bij”, stelt RET-directeur Maurice Unck. “Deze maatregel zorgt ervoor dat we een middel in handen hebben om schennisplegers voor langere tijd uit de metro te weren, dit was eerder niet het geval.”

Onzedelijk gedrag komt voornamelijk voor op metro’s en op de metrostations. Daarom zal het verbod later dit jaar als proef ook uitgedeeld kunnen worden op het station. De vervoerder heeft op de tram en op de bus geen meldingen gekregen. “Hiermee kunnen we zorgen dat dit gedrag consequenties heeft en ophoudt,” aldus Unck.

“Zonder dit OV-verbod werden schennisplegers voorheen wel beboet, maar konden ze vervolgens op de eerstvolgende metro stappen en hetzelfde gedrag bij een nieuw slachtoffer vertonen. Dit moet stoppen.”
De vervoerder vraagt reizigers onzedelijk gedrag altijd te melden. RET kan dit dan registreren en onderzoeken, zodat bij herhaling de schennispleger snel op te sporen is.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

OV-reisverbod voor schennisplegers in Rotterdamse metro | OVPro.nl
Metro Rijnhaven (foto: E. Fecken)

OV-reisverbod voor schennisplegers in Rotterdamse metro

foto: E. Fecken

Reizigers die onzedelijk gedrag vertonen in de Rotterdamse metro kunnen voortaan een OV-reisverbod van vier weken verwachten. Het gaat dan bijvoorbeeld om intimidatie, potloodventen, betasting of dwangmatig seksueel gedrag. Dit besluit heeft vervoerder RET gemaakt naar aanleiding van klachten van reizigers.

Het lastigvallen van vrouwen met onzedelijke gedragingen bleek in de afgelopen jaren een terugkerend probleem. Een klein aantal OV-gebruikers maakt zich schuldig aan schelden, intimideren, bedreiging, onzedelijke gebaren en handelingen, maar ook betasting en dwangmatig gedrag. Volgens RET is dit ernstig genoeg om een OV-verbod op te kunnen leggen.

Maatregel

Een reisverbod kan ook al opgelegd worden aan bedelaars en aan reizigers die zich misdragen, spugen of gewelddadig zijn in het OV. “De metro moet voor iedereen veilig zijn, onzedelijk gedrag hoort daar absoluut niet bij”, stelt RET-directeur Maurice Unck. “Deze maatregel zorgt ervoor dat we een middel in handen hebben om schennisplegers voor langere tijd uit de metro te weren, dit was eerder niet het geval.”

Onzedelijk gedrag komt voornamelijk voor op metro’s en op de metrostations. Daarom zal het verbod later dit jaar als proef ook uitgedeeld kunnen worden op het station. De vervoerder heeft op de tram en op de bus geen meldingen gekregen. “Hiermee kunnen we zorgen dat dit gedrag consequenties heeft en ophoudt,” aldus Unck.

“Zonder dit OV-verbod werden schennisplegers voorheen wel beboet, maar konden ze vervolgens op de eerstvolgende metro stappen en hetzelfde gedrag bij een nieuw slachtoffer vertonen. Dit moet stoppen.”
De vervoerder vraagt reizigers onzedelijk gedrag altijd te melden. RET kan dit dan registreren en onderzoeken, zodat bij herhaling de schennispleger snel op te sporen is.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.