Qbuzz stapt geleidelijk over op cashloze bussen

Qbuzz start in de noordelijke concessies binnenkort met het stapsgewijs afschaffen van contant geld in alle bussen. De vervoerder kiest ervoor om dit geleidelijk te doen, waarbij gestart wordt met de bussen van Q-link blauw. Circa twee jaar terug werd de ambitie uitgesproken om in alle OV-bussen in Nederland geen contant geld meer te accepteren vanaf 1 januari 2018,. 

Qbuzz heeft die deadline niet gehaald. Na de landelijke golf van overvallen op buschauffeurs in 2015 en 2016 nam de vervoerder de sociale veiligheid in de twee provincies onder de loep en merkte dat die trend hier niet zichtbaar was. De overvallen waren volgens Qbuzz met name een Randstedelijk probleem. “In de noordelijke regio is juist een dalende tendens te zien.”

Nieuwe pinapparatuur

Vanaf juni accepteren buschauffeurs geen contant geld meer op lijn 3, 4 en de nachtlijnbussen. Daarvoor zijn nieuwe, snelle pinapparaten aangeschaft. In het najaar volgen de stadsbussen in Emmen en de overige Q-link lijnen met uitzondering van Q-link oranje. “Dit is een hele mooie stap om het contant geld terug te dringen en hiermee het veiligheidsgevoel van onze chauffeurs te vergroten”, aldus de vervoerder.

Het gaat dan niet zozeer om het voorkomen van overvallen, maar om de sociale veiligheid in het geheel te verbeteren. Ook in de concessie Groningen Drenthe valt op dat betalingsproblemen vaak zorgen voor incidenten.  Die incidenten doen wel degelijk afbreuk aan het gevoel van veiligheid. “Het doel van Qbuzz is om de hoeveelheid contant geld in de bus stapsgewijs steeds verder te beperken en op termijn volledig af te schaffen. Immers, ieder incident is er een teveel.”

OV-chipkaart

De vervoerder denkt verder dat kunnen pinnen in de bus voordelig is voor reizigers, omdat dit veel sneller gaat dan betalen met contant geld. Reizigers kunnen met hun pinpas nog steeds Eurokaartjes of dagkaarten blijven kopen bij de buschauffeurs, maar Qbuzz waarschuwt wel dat de OV-chipkaart gewoonlijk goedkoper is.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Qbuzz stapt geleidelijk over op cashloze bussen”

Peter H. Smit|24.04.18|21:37

Vervoer waarin het meest openbare betaalmiddel niet telt is geen openbaar vervoer.
Besteed het geld en de aandacht allereerst aan Amerikaanse fare-boxes en dan pas aan meer apperatuur voor plastic – wie een plastic bankpasje heeft heeft meestal ook wel een ov chip-plastic. Die veilige fare-boxes kunnen vele banen binnen het bereik van plastic-loze werklozen brengen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.