Ontwerp station Hoek van Holland Strand

Hoekse Lijn pas in februari 2019 opgeleverd

Ontwerp station Hoek van Holland Strand

Er kan op zijn vroegst pas eind februari gestart worden met de exploitatie van de Hoekse Lijn. Dit komt door een latere oplevering van de software inclusief veiligheidsverklaring. Dat schrijft het College van burgemeesters en wethouders van Rotterdam aan de gemeenteraad. 

Het is alweer de zoveelste keer dat er op de Hoekse Lijn een vertraging wordt gemeld. De nieuwe datum is vastgesteld omdat begin deze maand bekend werd dat de veiligheidsverklaring ontbrak bij de software die op 5 november is geleverd. Hoewel ondertussen is toegezegd dat de definitieve verklaring op 26 november wordt geleverd, moeten daarna het testbedrijf, het vergunningstraject en het proefbedrijf nog worden afgerond.

Extra kosten

De vertraging zal niet leiden tot aanvullende kosten. Volgens het College van b en w kunnen mogelijke vertragingskosten worden opgevangen binnen het projectbudget. Het vervangende busvervoer en de bestaande compensatiemaatregelen voor reizigers worden ook doorgezet zolang nodig is en het college zegt zich ervan bewust te zijn dat hierdoor de overlast voor reizigers langer blijft voortduren.

“Tegelijk is veiligheid en betrouwbaarheid van de Hoekse Lijn ook in het belang van de reiziger en een belangrijk criterium voor het verkrijgen van de vergunning en start exploitatie”, schrijft het college. “Een goed werkend spoorbeveiligingssysteem is cruciaal voor de veiligheid en betrouwbaarheid van de Hoekse Lijn. Op dat gebied worden dan ook geen concessies gedaan.”

Voorlopige veiligheidsverklaring

Overigens ligt de planning op dit moment niet stil. Er is namelijk op 9 november al een voorlopige veiligheidsverklaring geleverd. Daarmee start de uitvoering van het testbedrijf en het traject dat leidt tot de vergunningaanvraag en de planning zal hierop worden aangepast, om de vertraging zoveel mogelijk te beperken.

De Hoekse Lijn is een 125 jaar oude spoorlijn die nu wordt omgebouwd om het spoor geschikt te maken voor een hoogfrequente lightrail-exploitatie. In de originele planning zou dit vijf maanden gaan duren en hadden de metro’s hier al ruim een jaar moeten rijden. Maar al snel bleek dat die planning bij lange na niet gehaald zou worden. Dit kwam onder meer door problemen met de levering van de software van de spoorbeveiliging en tegenvallers in de baan.

Lees ook: 

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Hoekse Lijn pas in februari 2019 opgeleverd”

Hilmar van Baaren|09.11.18|22:30

Geloof er niks van zal pas 2020 zijn of later

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Hoekse Lijn pas in februari 2019 opgeleverd | OVPro.nl
Ontwerp station Hoek van Holland Strand

Hoekse Lijn pas in februari 2019 opgeleverd

Ontwerp station Hoek van Holland Strand

Er kan op zijn vroegst pas eind februari gestart worden met de exploitatie van de Hoekse Lijn. Dit komt door een latere oplevering van de software inclusief veiligheidsverklaring. Dat schrijft het College van burgemeesters en wethouders van Rotterdam aan de gemeenteraad. 

Het is alweer de zoveelste keer dat er op de Hoekse Lijn een vertraging wordt gemeld. De nieuwe datum is vastgesteld omdat begin deze maand bekend werd dat de veiligheidsverklaring ontbrak bij de software die op 5 november is geleverd. Hoewel ondertussen is toegezegd dat de definitieve verklaring op 26 november wordt geleverd, moeten daarna het testbedrijf, het vergunningstraject en het proefbedrijf nog worden afgerond.

Extra kosten

De vertraging zal niet leiden tot aanvullende kosten. Volgens het College van b en w kunnen mogelijke vertragingskosten worden opgevangen binnen het projectbudget. Het vervangende busvervoer en de bestaande compensatiemaatregelen voor reizigers worden ook doorgezet zolang nodig is en het college zegt zich ervan bewust te zijn dat hierdoor de overlast voor reizigers langer blijft voortduren.

“Tegelijk is veiligheid en betrouwbaarheid van de Hoekse Lijn ook in het belang van de reiziger en een belangrijk criterium voor het verkrijgen van de vergunning en start exploitatie”, schrijft het college. “Een goed werkend spoorbeveiligingssysteem is cruciaal voor de veiligheid en betrouwbaarheid van de Hoekse Lijn. Op dat gebied worden dan ook geen concessies gedaan.”

Voorlopige veiligheidsverklaring

Overigens ligt de planning op dit moment niet stil. Er is namelijk op 9 november al een voorlopige veiligheidsverklaring geleverd. Daarmee start de uitvoering van het testbedrijf en het traject dat leidt tot de vergunningaanvraag en de planning zal hierop worden aangepast, om de vertraging zoveel mogelijk te beperken.

De Hoekse Lijn is een 125 jaar oude spoorlijn die nu wordt omgebouwd om het spoor geschikt te maken voor een hoogfrequente lightrail-exploitatie. In de originele planning zou dit vijf maanden gaan duren en hadden de metro’s hier al ruim een jaar moeten rijden. Maar al snel bleek dat die planning bij lange na niet gehaald zou worden. Dit kwam onder meer door problemen met de levering van de software van de spoorbeveiliging en tegenvallers in de baan.

Lees ook: 

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Hoekse Lijn pas in februari 2019 opgeleverd”

Hilmar van Baaren|09.11.18|22:30

Geloof er niks van zal pas 2020 zijn of later

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.