Opening Smart Public Transport Lab

Smart Public Transport Lab officieel geopend

Foto Inge

De opkomst van allerlei nieuwe modaliteiten en mobiliteitsconcepten brengt flinke uitdagingen met zich mee. Het Smart Public Transport wil de OV-sector hierbij helpen met wetenschappelijk onderzoek met maatschappelijke relevantie. Dit lab werd dinsdag in bijzijn van circa 130 OV-professionals officieel geopend.

Assistent professor aan de TU Delft Niels van Oort startte een jaar terug als kwartiermaker voor dit project. “We zijn een jaar geleden begonnen met dit avontuur en het heeft onze verwachtingen overtroffen”, zegt hij. “We gaan nu de partnerships verder uitbouwen en kijken ernaar uit om de eerste concrete resultaten te presenteren.” Op dit moment worden er vijftien onderzoeken uitgevoerd, naar verschillende onderwerpen in de OV-sector.

Interesse

Van Oort had niet kunnen hopen dat de interesse voor dit lab zo groot zou zijn, zowel bij de studenten als bij de verschillende partijen in de sector. Er zijn al partnerschappen gesloten met vervoerders Arriva, Keolis, HTM en GVB, met de provincie Utrecht, de Vervoerregio Amsterdam, de gemeente Amsterdam en met het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions.

Waar Van Oort in eerste instantie vooral zelf naar de industrie stapte om te vragen wat vervoerders of overheden bezig hield, is het ondertussen zo dat de uitwisseling twee kanten op gaat. De industrie legt ook actief problemen voor aan Van Oort en zijn team, waar hij vervolgens met een team van studenten en onderzoekers mee aan de slag kan.

Hij merkt dus een behoefte aan fundamentele kennisontwikkeling in de sector en die kan de wetenschap bieden. “Het gewone openbaar vervoer is al ingewikkeld en door de verbreding van het OV en mobiliteit wordt dat alleen maar ingewikkelder. Wij kunnen die kennisvragen beantwoorden.”

Opening

Het Smart PT Lab werd officieel geopend Jan Dirk Jansen, decaan van de faculteit CiTG, en Serge Hoogendoorn, hoofd van de afdeling Transport en Planning bij de TU Delft. Ook Van Oort en Oded Cats – die samen het lab hebben opgezet en leiden – en de onderzoekers met wie zij samenwerken waren hierbij. “We merken dat het onderwerp erg leeft”, sprak Hoogendoorn de bezoekers toe. “We staan voor een waanzinnige uitdaging op het gebied van mobiliteit. De afdeling Transport en Planning wil daarom bijdragen aan een duurzaam en multimodaaltransportsysteem.”

In het lab gaan onderzoekers, vaak data-gedreven, op zoek naar de optimale combinatie tussen klassieke en nieuwe modaliteiten en concepten. Dit wordt onder andere gedaan door modellen en methodes te ontwikkelen om reizigersgedrag te begrijpen en te voorspellen, om op die wijze betere netwerken, dienstregelingen en bijsturingsprotocollen te ontwikkelen. Op die manier moet een bijdrage geleverd worden aan bereikbaarheid, duurzaamheid en gelijkheid. “We willen met dit lab zorgen dat het OV beter en efficiënter wordt, als onderdeel van het totale mobiliteitssysteem”, aldus Van Oort.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Smart Public Transport Lab officieel geopend | OVPro.nl
Opening Smart Public Transport Lab

Smart Public Transport Lab officieel geopend

Foto Inge

De opkomst van allerlei nieuwe modaliteiten en mobiliteitsconcepten brengt flinke uitdagingen met zich mee. Het Smart Public Transport wil de OV-sector hierbij helpen met wetenschappelijk onderzoek met maatschappelijke relevantie. Dit lab werd dinsdag in bijzijn van circa 130 OV-professionals officieel geopend.

Assistent professor aan de TU Delft Niels van Oort startte een jaar terug als kwartiermaker voor dit project. “We zijn een jaar geleden begonnen met dit avontuur en het heeft onze verwachtingen overtroffen”, zegt hij. “We gaan nu de partnerships verder uitbouwen en kijken ernaar uit om de eerste concrete resultaten te presenteren.” Op dit moment worden er vijftien onderzoeken uitgevoerd, naar verschillende onderwerpen in de OV-sector.

Interesse

Van Oort had niet kunnen hopen dat de interesse voor dit lab zo groot zou zijn, zowel bij de studenten als bij de verschillende partijen in de sector. Er zijn al partnerschappen gesloten met vervoerders Arriva, Keolis, HTM en GVB, met de provincie Utrecht, de Vervoerregio Amsterdam, de gemeente Amsterdam en met het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions.

Waar Van Oort in eerste instantie vooral zelf naar de industrie stapte om te vragen wat vervoerders of overheden bezig hield, is het ondertussen zo dat de uitwisseling twee kanten op gaat. De industrie legt ook actief problemen voor aan Van Oort en zijn team, waar hij vervolgens met een team van studenten en onderzoekers mee aan de slag kan.

Hij merkt dus een behoefte aan fundamentele kennisontwikkeling in de sector en die kan de wetenschap bieden. “Het gewone openbaar vervoer is al ingewikkeld en door de verbreding van het OV en mobiliteit wordt dat alleen maar ingewikkelder. Wij kunnen die kennisvragen beantwoorden.”

Opening

Het Smart PT Lab werd officieel geopend Jan Dirk Jansen, decaan van de faculteit CiTG, en Serge Hoogendoorn, hoofd van de afdeling Transport en Planning bij de TU Delft. Ook Van Oort en Oded Cats – die samen het lab hebben opgezet en leiden – en de onderzoekers met wie zij samenwerken waren hierbij. “We merken dat het onderwerp erg leeft”, sprak Hoogendoorn de bezoekers toe. “We staan voor een waanzinnige uitdaging op het gebied van mobiliteit. De afdeling Transport en Planning wil daarom bijdragen aan een duurzaam en multimodaaltransportsysteem.”

In het lab gaan onderzoekers, vaak data-gedreven, op zoek naar de optimale combinatie tussen klassieke en nieuwe modaliteiten en concepten. Dit wordt onder andere gedaan door modellen en methodes te ontwikkelen om reizigersgedrag te begrijpen en te voorspellen, om op die wijze betere netwerken, dienstregelingen en bijsturingsprotocollen te ontwikkelen. Op die manier moet een bijdrage geleverd worden aan bereikbaarheid, duurzaamheid en gelijkheid. “We willen met dit lab zorgen dat het OV beter en efficiënter wordt, als onderdeel van het totale mobiliteitssysteem”, aldus Van Oort.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.