Amsterdam Centraal

‘Plaats mobiliteit bovenaan agenda voor EU-beleid’

Foto inge

Mobiliteit moet de komende vijf jaar bij alle beleidsmakers in het Europese Parlement bovenaan de agenda komen te staan. Daarvoor pleit de Europese belangenorganisatie UITP in een nieuw manifest. “Het is hoog tijd voor beleidsmakers om van stedelijke mobiliteit prioriteit te maken om EU-ambities te verwezenlijken op het gebied van inclusie, innovatie, werkgelegenheid, schone lucht en de strijd tegen klimaatverandering”, aldus UITP-directeur Thomas Avanzata.

De OV-sector is dan ook zeer belangrijk voor de werkgelegenheid in Europa en niet alleen voor woon-werkverkeer; circa twee miljoen mensen zijn werkzaam in deze sector. Europeanen mogen tussen 23 mei en 26 mei naar de stembus om hun stem uit te brengen voor het Europese Parlement.

EU-beleid

De belangenorganisatie voor het OV vraagt de Europese politici om in te zetten op een goed mobiliteitsbeleid en om de juiste wet- en regelgeving te ontwikkelen, zodat mobiliteit ook op langere termijn belangrijk blijft. Goed OV staat of valt met forse investeringen en daarvoor is een lange adem nodig. Zonder politieke betrokkenheid, zekerheid en stabiele wetgeving zijn die investeringen namelijk niet mogelijk.

Bovendien hoopt het OV dat Europa de komende jaren bereid is om voldoende budget vrij te maken voor meer stedelijke mobiliteit. Door meer geld uit te trekken voor nieuwe projecten en onderzoek, kan uiteindelijk tot wel 100 miljard worden bespaard op congestie en luchtvervuiling. “Investeren in OV – inclusief onderzoek, innovatie en stedelijke knooppunten – betekent investeren in een beter leefklimaat”, aldus de UITP.

Ruggengraat

Hoewel de UITP wil dat de EU breed investeert in mobiliteit, dient het OV hierbij de ruggengraat te vormen. “De meest leefbare steden hebben altijd een goede modal split ten gunste van OV en deelvervoer. Het is tijd om het OV te erkennen als de ruggengraat van een multimodale vervoersoplossing.” Volgens de UITP blijft openbaar vervoer een onmisbare deel van de mobiliteitsketen, zelfs nu nieuwe vormen van mobiliteit in opkomst zijn. UITP vraagt beleidsmakers om het manifest te ondertekenen als ze mobiliteit als een prioriteit zien.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “‘Plaats mobiliteit bovenaan agenda voor EU-beleid’”

Pat Rick|01.03.19|11:38

Het EU-beleid moet herkenbaarder zijn voor grotere groepen mensen: zij moeten ook de voordelen van de EU zien.

Daarom is het misschien beter om dit te positioneren in het kader van duurzame werkgelegenheid, ipv werkgelegenheid door mobiliteit. Natuurlijk begrijp ik dat mobiliteitsorganisaties hun problematiek centraal stellen, maar is misschien niet zo makkelijk uit te leggen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.