Geen compensatie voor reizigers door vertraging Hoekse Lijn

Reizigers die getroffen worden door de latere ingebruikname van de metrolijn Hoekse Lijn krijgen daarvoor geen financiële compensatie. Volgens vervoerder RET en de gemeente Rotterdam is dit geen optie vanwege de hoge kosten. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders van Maassluis in een brief aan de gemeenteraad. 

Eind vorig jaar werd bekend dat de Hoekse Lijn opnieuw later zou worden opgeleverd dan eerder gedacht en dat de ingebruikname pas na de winter zal plaatsvinden. Daarom vroeg de gemeenteraad van Maassluis of het mogelijk was om de reizigers te compenseren voor de overlast die zij ervaren door de problemen van de ombouw. Zolang de Hoekse Lijn niet rijdt, wordt er door RET vervangend busvervoer ingezet.

Geen optie

De gemeenteraad van Maassluis vroeg of het mogelijk was om inwoners rondom de Hoekse Lijn een periode van vrij reizen te bieden. OV-studentenkaarthouders zouden gecompenseerd kunnen worden met saldotegoed. Volgens de stadsvervoerder en de portefeuillehouder van de gemeente Rotterdam is compensatie echter geen mogelijkheid.

“De rekening hiervan zal uiteindelijk bij de vervoersautoriteit (Metropoolregio Rotterdam Den Haag), en daarmee bij alle gemeenten en inwoners van de regio terecht komen. De gemeente Maasluis betaalt hier dan indirect uiteindelijk zelf aan mee”, aldus het college van B&W. Hoewel compensatie dus geen optie is, belooft het college wel enkele maatregelen te nemen zodat straks zoveel mogelijk reizigers gebruikmaken van de lijn. Dit kan onder andere door gratis probeerkaartjes in te zetten.

Meerkosten

Door de vertraging heeft het project al forser duurder uitgepakt dan vooraf gedacht. Vorig jaar werd nog ingeschat dat de lijn voor een meerprijs van 90 miljoen euro een jaar later zou kunnen worden opgeleverd. Maar ondertussen is de opleverdatum opnieuw een aantal keer uitgesteld. Wel is tot nog toe steeds gezegd dat de overschrijding van de planning binnen het bestaande budget kan worden opgevangen.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Geen compensatie voor reizigers door vertraging Hoekse Lijn”

Roel Bartlema|02.04.19|12:05

In de media verschenen onlangs berichten dat het geld voor de ombouw (en dus ook voor het vervangend busvervoer) begin septmber op is.

kees boer|04.04.19|17:44

Dit is opnieuw een geval dat de doorsnee reiziger alles maar pikken en slikken moet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Geen compensatie voor reizigers door vertraging Hoekse Lijn | OVPro.nl

Geen compensatie voor reizigers door vertraging Hoekse Lijn

Reizigers die getroffen worden door de latere ingebruikname van de metrolijn Hoekse Lijn krijgen daarvoor geen financiële compensatie. Volgens vervoerder RET en de gemeente Rotterdam is dit geen optie vanwege de hoge kosten. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders van Maassluis in een brief aan de gemeenteraad. 

Eind vorig jaar werd bekend dat de Hoekse Lijn opnieuw later zou worden opgeleverd dan eerder gedacht en dat de ingebruikname pas na de winter zal plaatsvinden. Daarom vroeg de gemeenteraad van Maassluis of het mogelijk was om de reizigers te compenseren voor de overlast die zij ervaren door de problemen van de ombouw. Zolang de Hoekse Lijn niet rijdt, wordt er door RET vervangend busvervoer ingezet.

Geen optie

De gemeenteraad van Maassluis vroeg of het mogelijk was om inwoners rondom de Hoekse Lijn een periode van vrij reizen te bieden. OV-studentenkaarthouders zouden gecompenseerd kunnen worden met saldotegoed. Volgens de stadsvervoerder en de portefeuillehouder van de gemeente Rotterdam is compensatie echter geen mogelijkheid.

“De rekening hiervan zal uiteindelijk bij de vervoersautoriteit (Metropoolregio Rotterdam Den Haag), en daarmee bij alle gemeenten en inwoners van de regio terecht komen. De gemeente Maasluis betaalt hier dan indirect uiteindelijk zelf aan mee”, aldus het college van B&W. Hoewel compensatie dus geen optie is, belooft het college wel enkele maatregelen te nemen zodat straks zoveel mogelijk reizigers gebruikmaken van de lijn. Dit kan onder andere door gratis probeerkaartjes in te zetten.

Meerkosten

Door de vertraging heeft het project al forser duurder uitgepakt dan vooraf gedacht. Vorig jaar werd nog ingeschat dat de lijn voor een meerprijs van 90 miljoen euro een jaar later zou kunnen worden opgeleverd. Maar ondertussen is de opleverdatum opnieuw een aantal keer uitgesteld. Wel is tot nog toe steeds gezegd dat de overschrijding van de planning binnen het bestaande budget kan worden opgevangen.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Geen compensatie voor reizigers door vertraging Hoekse Lijn”

Roel Bartlema|02.04.19|12:05

In de media verschenen onlangs berichten dat het geld voor de ombouw (en dus ook voor het vervangend busvervoer) begin septmber op is.

kees boer|04.04.19|17:44

Dit is opnieuw een geval dat de doorsnee reiziger alles maar pikken en slikken moet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.