Omgebouwde Hoekse Lijn trekt op dag één 23.000 reizigers

Metro Hoekse Lijn in Vlaardingen (bron: Josmaissan/instagram)
Metro Hoekse Lijn in Vlaardingen. Foto: josmaissan/Instagram

Zo’n 23.000 mensen hebben op de eerste dag gebruik gemaakt van de metro’s op de Hoekse Lijn. Na een ombouw van twee jaar, kon stadsvervoerder RET afgelopen maandag op deze voormalige treinlijn starten met de exploitatie. Dat verliep zonder noemenswaardige vertraging, tot vreugde van de vervoerder. Die houdt echter wel een slag om de arm.   

“De kop is er af, we zijn blij dat zoveel mensen meteen de eerste dag de metro hebben genomen en dat alles goed is verlopen. Toch blijf ik voorzichtig, want we zullen de komende periode ook best nog wat kinderziektes tegenkomen”, vertelt Maurice Unck, algemeen directeur van de RET. Er wordt dan door de vervoerder ook rekening gehouden met een gewenningsperiode.

Opstartfase

Er is nu nog sprake van een opstartfase, waarin de B-lijn rijdt tussen Nesselande en Hoek van Holland Haven. Naar verwachting duurt deze fase een maand, waarna de overgang wordt gemaakt naar volledige exploitatie. Zolang dit duurt, is er tijdelijk ‘afgeslankt’ vervangend busvervoer voor reizigers op het traject beschikbaar. Daar bleken op maandag toch ook nog 1.000 mensen gebruik van te hebben gemaakt.

De compensatieregeling in de vorm van saldo- en abonnementskorting loopt in de opstartfase, zowel voor de metro Hoekse lijn als vervangend busvervoer, nog door. Als de volledige exploitatie start, gaan de spitsritten naar Vlaardingen West op metrolijn A rijden. Het vervangend busvervoer wordt dan beëindigd.

Reizigerservaringen

Sinds maandag zijn er ook al enkele verbeterpunten opgemerkt. Op bepaalde stations bleek het wel erg glad voor reizigers. En het slechte weer toonde al snel dat het bij sommige nieuwe wachtruimtes naar binnen regende, waardoor de bankjes nat werden. Deze verbeterpunten zullen worden opgepakt. De vervoerder vraagt overigens via de website naar reizigerservaringen. Die zijn op dit moment overwegend positief, met hier en daar een verbetertip.

De opdrachtgever, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, is in ieder geval tevreden. “De eerste dagen van de Hoekse Lijn maakten duidelijk hoe gewenst deze verbinding is”, aldus Marc Rosier, portefeuillehouder OV ontwikkeling van de MRDH. “Veel publieke belangstelling tijdens de ‘open dag’, afgelopen zaterdag, en ook maandag tijdens de eerste officiële ritten. Een snellere verbinding tussen steden brengt de mensen die er wonen en werken verder.”

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.