ICE, Deutsche Bahn

Rover: behoud flexibiliteit op treinkaartjes naar Duitsland

ICE, Deutsche Bahn

Reizigersorganisatie Rover hoopt dat NS terug wil komen op het besluit om de geldigheid van treintickets richting Duitsland te verminderen van vier naar twee dagen vanaf 1 februari. Daarmee wil NS aansluiten op de voorwaarden die Deutsche Bahn hanteert. Bovendien zijn kaartjes die gekocht worden via de website of app nu ook slechts twee dagen geldig. Maar Rover pleit er juist voor om alle internationale treintickets, of die nu gekocht worden bij een kaartautomaat, bij de servicebalie of via de website, vier dagen geldig te maken.

De reden daarvoor is dat een langere geldigheid met name voordelig kan zijn bij vertragingen op reizen over de langere afstand. De reiziger krijgt daardoor meer flexibiliteit als hij een internationale reis over meerdere dagen wil spreiden. In een advies van de consumentenorganisaties in het Locov hebben zij bovendien aangegeven dat reizigers door EU-regels toch het recht hebben om hun internationale reis een dag uit te stellen ze door vertraging onderweg een extra nacht moeten overnachten. “Door het verkorten van de geldigheid van vier naar twee dagen zal het vaker voorkomen dat reizigers hier een beroep op moeten doen.”

Misbruik

Maar mede vanwege fraude heeft NS besloten om de geldigheid te verkorten. Als de tickets langer geldig zijn, is het namelijk mogelijk dat ze hergebruikt worden. Weliswaar hebben de consumentenorganisaties hier tegenin gebracht dat NS niet weet hoe vaak dit misbruik voorkomt, maar de spoorvervoerder zegt voldoende signalen te hebben gekregen dat vooral op korte, grensoverschrijdende lijnen fraude wordt gepleegd.

Vandaar dat het besluit ondanks een kritisch advies van de consumentenorganisaties toch wordt doorgezet. Om te zorgen dat reizigers wel gemakkelijk gebruik kunnen maken van de EU-regeling, zegt de vervoerder te werken aan betere afspraken met andere Europese vervoerders zodat de reizigers bij vertraging gemakkelijker de volgende dag de reis af kunnen maken.

Treinbinding

Daarnaast heeft Rover om verduidelijking gevraagd over de regels voor treinbinding bij de tickets die door NS worden verkocht. Wanneer reizigers (Super) Sparpreis Europa Tickets aanschaffen via Deutsche Bahn, zijn voor het Duitse deel van het traject alleen geldig in een vooraf geselecteerde specifieke trein. Voor het Nederlandse deel van het traject geldt dit echter niet en kan ook een trein eerder of later worden gekozen.

Maar als een vergelijkbaar ticket via NS wordt gekocht, blijkt in de praktijk onduidelijk of dit ticket slechts in één specifieke trein geldig is of ook in andere treinen. Volgens Rover zorgt dit voor verwarring bij reizigers en bij conducteurs. De vervoerder bevestigt dat deze tickets in Nederland niet gebonden zijn aan een specifieke trein en belooft te onderzoeken of instructies aan personeel verbeterd moeten worden of de voorwaarden verduidelijkt moeten worden.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.