Ongeluk metro Spijkenisse (bron: SpoorPro TV)

Video: omwonenden hoorden ‘doffe knal’ toen metro op kunstwerk belandde

SpoorPro TV

“We stonden op punt om naar bed te gaan en toen hoorden we een doffe knal.” Dat vertellen omwonenden van het station De Akkers in Spijkenisse maandagmiddag op de plek waar een metro door een stootblok vloog en op een kunstwerk van een walvis belandde. Het veld naast het metrostation staat vol met belangstellenden die een glimp willen opvangen van het metrovoertuig dat met de neus over de staart van de walvis steekt.

Woordvoerder Rolf Harbers van de RET vertelt dat de metro voorbij metrostation De Akkers op de plek waar metro’s worden geparkeerd is doorgeschoten en op het kunstwerk, een staart van een walvis, is terechtgekomen. “Een ontzettend heftig incident”, zegt hij. Toen het ongeluk gebeurde, zaten er geen passagiers in het voertuig.

“Dit zou niet moeten kunnen gebeuren”, zegt Harbers. “Je hebt de bestuurder die remt en het automatisch systeem dat ervoor zorgt dat er geremd wordt en een dodemanspedaal, als je dat los laat remt het automatisch af.”

Bekijk hier de videoreportage van SpoorProTV:

Onderzoek

Carly Gorter, beleidsmedewerker van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond: “Het kunstwerk heeft de machinist gered. Hij heet ook ‘Saved by a whales tale’ dus dat is wel heel toevallig. Daardoor is hij er gelukkig gezond uit gekomen.”

“Er wordt nu onderzoek gedaan naar wat er precies is gebeurd. Daarvoor wordt onder meer de machinist verhoord door de politie. Aan de andere kant bevindt zich een zwarte doos in de metro die nog uitgelezen moet worden.” Zodra het metrostel naar beneden is getakeld, kunnen de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de politie volgens Gorter met het onderzoek naar de oorzaak van het voorval starten.

Berging voertuig

Specialisten van een kraanbedrijf, de gemeente en de RET hebben een plan opgesteld om het metrostel veilig te verwijderen. De gemeente is bezig met het weghalen van struiken, het rooien van vier bomen en het tijdelijk dempen van een sloot in de buurt van het station. Ook komen er rijplaten om ruimte te maken voor een kraan die het metrostel moet weghalen.

Dinsdagochtend om 6.30 uur wordt begonnen met het aanbrengen van hijsstroppen om het metrostel dat ongeveer 10 meter boven de grond hangt, meldt de veiligheidsregio. De veiligheidsregio heeft mensen opgeroepen hulpverleners de ruimte te geven en niet naar de plek te komen waar de metro door het stopblok is geschoten. Maandag was er grote belangstelling van mensen die het metrovoertuig op de staart van de walvis wilden bekijken.

De berging van de metro is dinsdag te volgen via een livestream van RTV Rijnmond.

Lees ook: Metro RET rijdt door stootblok en hangt op tien meter hoogte

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.