Werkzaamheden aan het spoor. Foto: Archief OVPro.nl

ProRail helpt bij berging gestrande metro Spijkenisse

Werkzaamheden aan het spoor. Foto: Archief OVPro.nl

ProRail werd ingeschakeld voor advies voor de berging van de metro die vorige week door een stootblok reed op station de Akkers in Spijkenisse. De spoorbeheerder heeft veel kennis op het gebied van incidentenbestrijding. Joep Vulik, vakspecialist spoorwegmaterieel, blikt terug op berging van het voertuig die afgelopen woensdag is afgerond.

De beelden van de metro die afgelopen maandag met een knal op de walvisstaart van een kunstwerk in Spijkenisse terechtkwam, gingen de hele wereld over. Hoewel sommigen het leuk hadden gevonden als de metro als deel van het kunstwerk was blijven hangen, zijn de zwaar beschadigde wagons binnen enkele dagen weggetakeld. Ze zijn afgevoerd naar de Waalhaven in Rotterdam, waar ze verder worden onderzocht door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Nachtelijk belletje

Vakspecialist Joep Vulik werd maandagnacht om drie uur wakker gebeld of hij kon helpen bij de berging van het metrostel in Spijkenisse. De brandweer schakelt ProRail wel vaker in, omdat de spoorbeheerder veel kennis heeft van incidentenbestrijding. “Na 38 jaar bij het spoor ben ik wel wat gewend. Ik ben niet snel meer onder de indruk, maar zoiets als dit komt niet vaak voor”, laat Vulik weten.

De brandweer, de RET, kraanbedrijf De Gier en Vulik kozen er na lang beraad voor om met twee kranen de metro weg te takelen. Dit deden ze in twee delen: het voorste gedeelte van de metro lieten ze met de snijbrander losbranden, daarna gingen ze aan de slag met het achterste deel. Woensdag was de monsterklus geklaard en stond de hele metro veilig op de grond.

‘Prachtklus’

Vulik kijkt terug op ‘een prachtige klus’. “Het was echt een uitdaging, ook omdat ik moest samenwerken met partijen die ik in mijn dagelijks werk niet tegenkom. Als het dan lukt om zo’n klus samen te klaren, geeft dat zo’n goed gevoel.” Vulik vindt dat ProRail er best trots mag zijn dat ze gevraagd werden om mee te helpen: “Het zegt veel over ProRail en dat andere partijen weten welke expertise we in huis hebben.”

Het voorste metrostel kwam zondagnacht op het kunstwerk van een walvisstaart terecht, nadat het door een stootblok schoot. Het overhangende deel hing ongeveer tien meter boven de grond bij station De Akkers. Twee hijskranen werden ingezet voor de bergingswerkzaamheden.

SpoorPro was vorige week bij metrostation De Akkers en sprak onder meer met omwonenden over het incident:

Bron foto: ProRail

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Esther Geerts

1 reactie op “ProRail helpt bij berging gestrande metro Spijkenisse”

Pat Rick|09.11.20|17:32

Als ProRail het goedkoop kan, mogen ze van mij ook werken aan de verder uitbouw van de A’damse metro (doortrekken N/Z-lijn, en later lijnen naar Almere, Z’voort, Zaanstad). Hier moet nu geinvesteerd worden om de voorsteden met A’dam te verbinden en een autoloze lifestyle mogelijk te maken (het heet toch metropoolregio Amsterdam?)

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.