Boa's bij RET-bus (foto: Rick Keus)

RET introduceert OV-reisverbod voor wapenbezit

Reizigers die een wapen bij zich dragen in de voertuigen of op stations van RET riskeren voortaan een OV-reisverbod. De Rotterdamse stadsvervoerder wil met de maatregel bijdragen aan de sociale veiligheid in de stad. Tot voorheen kon alleen een OV-verbod worden opgelegd na bedreiging met een wapen.

Het verbod is in lijn met de gemeentelijke aanpak van wapengeweld. “Als vervoerbedrijf zitten we in de haarvaten van de Rotterdamse samenleving en willen we onze reizigers een veilige en comfortabele reis bieden”, aldus RET-directeur Maurice Unck. “Samen met de gemeente Rotterdam en het Openbaar Ministerie dragen we dan ook graag bij aan de sociale veiligheid in de stad. Met dit OV-verbod hebben we een extra middel om wapenbezit aan te pakken. Daarnaast verwachten we dat er een preventieve werking vanuit gaat.”

Keukenmes

Er kan een verbod worden uitgevaardigd als een reiziger een wapen bij zich draagt “dat voor onmiddellijk gebruik kan worden aangewend”. Daarbij spelen volgens RET de aard van het wapen en de omstandigheden mee. Er wordt pas een verbod opgelegd als redelijkerwijs kan worden vastgesteld dat het wapen echt bestemd is om letsel mee aan te brengen. Zo is een reiziger met een ingepakt keukenmes dat kort daarvoor is gekocht in een winkel niet in overtreding.

Wapenbezit in een voertuig leidt tot een reisverbod van drie weken voor de betreffende bus-, tram- of metrolijn. Als het wapen op een station wordt aangetroffen, kan een verblijfsverbod van dezelfde duur worden opgelegd voor het betreffende station en omliggende stations. Bij bedreiging met een wapen bestond al de mogelijkheid tot een reis- of verblijfsverbod van acht weken voor maximaal drie lijnen of stations. Op overtreding van het verbod staat maximaal twee maanden hechtenis of een geldboete.

Preventieve werking

Dat een mogelijk OV-verbod preventieve werking kan hebben, bleek vorig jaar door de strengere aanpak van spuugincidenten in het Rotterdamse OV. Vanwege de coronacrisis werd besloten deze incidenten tijdelijk te bestraffen met reisverbod van langere duur, die geldt in alle voertuigen. De lokale driehoek verlengde de maatregel tot het einde van de coronacrisis omdat cijfers uitwezen dat er sprake is van een “aanzienlijk preventief effect”.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.