Metro van GVB in Amsterdam, R-net

Metroverkeer in Amsterdam twee uur lang plat door storing

Het metroverkeer in Amsterdam heeft maandagavond enige tijd platgelegen door een storing. Die hield verband met de ingebruikname van het nieuwe metrobeveiligingssyteem, meldt stadsvervoerder GVB. De lijnen 50, 51, 52, 53 en 54 vielen rond 18.00 uur stil en konden circa twee uur later weer worden opgestart.

GVB nam eind februari het nieuwe metrobeveiligingssysteem Communications Based Train Control in gebruik op alle lijnen. Dat gebeurt stap voor stap, zodat de vervoerder weet met welke kinderziektes dit gepaard gaat en hoe daarmee kan worden omgegaan. GVB waarschuwde eerder al dat reizigers in de eerste maanden rekening moeten houden met mogelijke verstoringen onderweg.

Heel uitzonderlijk geval

Die mogelijke verstoringen kunnen variëren van fouten in de reisinformatie, het uitvallen van een rit, het tijdelijk uitvallen van een lijn of het stilvallen van alle metroverkeer. Dit laatste bestempelde GVB eerder als “een heel uitzonderlijk geval” en gebeurde dus maandagavond. Bussen en trams werden niet getroffen door de storing. Op lijn 52, de Noord/Zuidlijn, werden pendelbussen ingezet.

Het nieuwe CBTC-systeem van leverancier Alstom maakt gebruik van radiocommunicatie en bakens, waarmee de locatie van de metro’s op de voet kan worden gevolgd. Bij de keuze van het nieuwe systeem is er rekening mee gehouden dat metro’s in de toekomst op kortere afstand veilig elkaar kunnen opvolgen en dat bestuurderloos kan worden gereden. De metro’s op de Noord/Zuidlijn rijden al langer onder het nieuwe systeem, dat naar het streven van GVB komende zomer volledig in gebruik is genomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.