Metro's GVB, Amsterdam, sporen (foto: GVB Verbindt)

Kans op verstoring Amsterdams metroverkeer door testen

Metro’s GVB, Amsterdam, sporen (foto: GVB Verbindt)

Vervoersbedrijf GVB waarschuwt op Twitter alvast voor mogelijke problemen in het metroverkeer in Amsterdam komende week. Op maandag, dinsdag en woensdag wordt er weer gereden met het nieuwe metrobeveiligingssysteem CBTC. “We houden rekening met kinderziektes en dus met mogelijke verstoringen tijdens de reis”, aldus de vervoerder.

Sinds eind februari is GVB bezig om stapsgewijs een nieuw systeem voor metrobeveiliging in gebruik te nemen omdat het huidige systeem verouderd is. Er is al veel getest in een simulatieomgeving en buiten de dienstregeling, maar ook praktijktesten zijn nodig voorafgaand aan de ingebruikname.

Uitval metrolijnen eerder dit jaar

Aanvankelijk gebeurde dat testen binnen de dienstregeling alleen op zondagen. GVB voert de frequentie langzaam op. Een nieuw systeem vergt gewenning, dus kan het gebeuren dat niet alles naar wens verloopt. Zo kunnen er fouten optreden in de reisinformatie of kan een deel of zelfs het gehele metroverkeer uitvallen. Dat gebeurde dan ook de afgelopen maanden al een aantal keren.

De nieuwe beveiliging voor de metro werkt al een aantal jaar op de Noord/Zuidlijn (lijn 52) en geleidelijk gaan ook de andere metrolijnen (50, 51, 53 en 54) er gebruik van maken. Gekozen is voor Communications Based Train Control (CBTC) van leverancier Alstom. Het nieuwe systeem maakt gebruik van radiocommunicatie en bakens, waarmee het de metro’s kan volgen.

Reizigersgroei

De gemeente Amsterdam heeft bij de keuze rekening gehouden met groei van het aantal reizigers. Metro’s kunnen door de nieuwe techniek in de toekomst op kortere afstand veilig van elkaar rijden en ook frequenter. Het systeem is ook geschikt om metro’s in de toekomst eventueel zonder bestuurder te laten rijden.

Lees ook

Metroverkeer in Amsterdam twee uur plat door storing

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.