Metro RET

Deel van OV gaat afschalen door toenemend aantal ziekmeldingen

Nu het aantal coronabesmettingen oploopt zitten steeds mensen thuis in quarantaine omdat ze zelf ziek zijn of één van hun huisgenoten. Dat merken ze ook bij sommige vervoersbedrijven. Door de vele ziekmeldingen van het personeel krijgen ze de dienstregeling niet meer rond. De RET gaat daarom vanaf volgende week minder rijden. Bij de NS gaan er mogelijk vanaf 7 februari treinen uit. Dat scenario wordt nog bekeken.

Het ziekteverzuim bij de RET loopt zo hoog op dat de metro vanaf 24 januari afgeschaald wordt, laat het bedrijf weten. Dat is gebeurd na overleg met Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de opdrachtgever van de RET.

Algemeen directeur Maurice van Unck van de RET zegt ervan te balen. “Tegelijkertijd is het met het huidige verzuim op de afdeling simpelweg niet meer mogelijk om de diensten rond te krijgen. Daarmee zouden we te veel vragen van degenen die nog wel werken. Met de huidige reizigersaantallen is afschalen verantwoord als het gaat om drukte in de voertuigen.”

Frequentie omlaag

Reizigers zullen vanaf maandag merken dat er op sommige lijnen minder metro’s ingezet worden. Zo rijden er onder meer op de uitlopers van het netwerk – bij Nesselanden, Binnenhof en Den Haag – dan om de vijftien minuten een metro in plaats van om de tien minuten. Tussen Slinge en Rotterdam Centraal gaat de frequentie terug van elke elke drie tot vier minuten naar vijf minuten een metro. Het vervoersbedrijf gaat alle exacte wijzigingen publiceren via de eigen kanalen en in de reisplanner.

Ook bij de NS hebben ze door ziekte en quarantaine krapte aan personeel. Daardoor is het lastig om de reguliere dienstregeling aan te houden. Daarom wordt gedacht aan een scenario waarin er vanaf 7 februari stapsgewijs minder treinen gaan rijden. De NS meldde dat donderdagochtend al als voldongen feit op de website, maar dat bleek een vergissing, liet een woordvoerder later op de dag weten. Het definitieve besluit over afschaling moet binnenkort nog genomen worden, afhankelijk van reizigersaantallen en ziektemeldingen. In het scenario is denkbaar dat er vanaf 21 februari 85 procent van de treinen rijdt.

In de spits en in de avonduren reden er al minder treinen, maar vanaf 7 februari wordt ook de dienstregeling mogelijk overdag aangepast. Op een flink aantal trajecten gaan minder intercity’s en sprinters rijden.

Nog geen probleem bij Arriva

Bij Arriva herkennen ze het probleem niet, vertelt een woordvoerster. In de regio’s wordt de normale dienstregeling gereden. Ziekteverzuim leidt incidenteel wel eens tot krapte aan personeel, maar niet zodanig dat de dienstregeling erdoor in gevaar komt. In Limburg zien ze het reizigersaantal zelfs stijgen en daarom is besloten om te stoppen met de vakantiedienstregeling en meer over te stappen op het reguliere rooster. De andere regio’s hadden dat al eerder gedaan.

Lees ook

NS versobert dienstregeling in de spits en avonduren

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

3 reacties op “Deel van OV gaat afschalen door toenemend aantal ziekmeldingen”

Camille Kreemers|20.01.22|14:43

Tussen Slinge en Rotterdam gaat de frequentie van elke 5 minuten naar elke 3 a 4 minuten. Hoe is dat een verlaging van frequentie?

Yvonne Ton|20.01.22|19:10

U heeft gelijk. Het is inderdaad net andersom. Tekst is inmiddels aangepast.

joeri van den steen|31.01.22|15:53

Gaat toch nergens over naar hoek van holland nu 1x per 30 min! Waarom rijden die metros niet gewoon door vanaf maassluis?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Deel van OV gaat afschalen door toenemend aantal ziekmeldingen | OVPro.nl
Metro RET

Deel van OV gaat afschalen door toenemend aantal ziekmeldingen

Nu het aantal coronabesmettingen oploopt zitten steeds mensen thuis in quarantaine omdat ze zelf ziek zijn of één van hun huisgenoten. Dat merken ze ook bij sommige vervoersbedrijven. Door de vele ziekmeldingen van het personeel krijgen ze de dienstregeling niet meer rond. De RET gaat daarom vanaf volgende week minder rijden. Bij de NS gaan er mogelijk vanaf 7 februari treinen uit. Dat scenario wordt nog bekeken.

Het ziekteverzuim bij de RET loopt zo hoog op dat de metro vanaf 24 januari afgeschaald wordt, laat het bedrijf weten. Dat is gebeurd na overleg met Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de opdrachtgever van de RET.

Algemeen directeur Maurice van Unck van de RET zegt ervan te balen. “Tegelijkertijd is het met het huidige verzuim op de afdeling simpelweg niet meer mogelijk om de diensten rond te krijgen. Daarmee zouden we te veel vragen van degenen die nog wel werken. Met de huidige reizigersaantallen is afschalen verantwoord als het gaat om drukte in de voertuigen.”

Frequentie omlaag

Reizigers zullen vanaf maandag merken dat er op sommige lijnen minder metro’s ingezet worden. Zo rijden er onder meer op de uitlopers van het netwerk – bij Nesselanden, Binnenhof en Den Haag – dan om de vijftien minuten een metro in plaats van om de tien minuten. Tussen Slinge en Rotterdam Centraal gaat de frequentie terug van elke elke drie tot vier minuten naar vijf minuten een metro. Het vervoersbedrijf gaat alle exacte wijzigingen publiceren via de eigen kanalen en in de reisplanner.

Ook bij de NS hebben ze door ziekte en quarantaine krapte aan personeel. Daardoor is het lastig om de reguliere dienstregeling aan te houden. Daarom wordt gedacht aan een scenario waarin er vanaf 7 februari stapsgewijs minder treinen gaan rijden. De NS meldde dat donderdagochtend al als voldongen feit op de website, maar dat bleek een vergissing, liet een woordvoerder later op de dag weten. Het definitieve besluit over afschaling moet binnenkort nog genomen worden, afhankelijk van reizigersaantallen en ziektemeldingen. In het scenario is denkbaar dat er vanaf 21 februari 85 procent van de treinen rijdt.

In de spits en in de avonduren reden er al minder treinen, maar vanaf 7 februari wordt ook de dienstregeling mogelijk overdag aangepast. Op een flink aantal trajecten gaan minder intercity’s en sprinters rijden.

Nog geen probleem bij Arriva

Bij Arriva herkennen ze het probleem niet, vertelt een woordvoerster. In de regio’s wordt de normale dienstregeling gereden. Ziekteverzuim leidt incidenteel wel eens tot krapte aan personeel, maar niet zodanig dat de dienstregeling erdoor in gevaar komt. In Limburg zien ze het reizigersaantal zelfs stijgen en daarom is besloten om te stoppen met de vakantiedienstregeling en meer over te stappen op het reguliere rooster. De andere regio’s hadden dat al eerder gedaan.

Lees ook

NS versobert dienstregeling in de spits en avonduren

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

3 reacties op “Deel van OV gaat afschalen door toenemend aantal ziekmeldingen”

Camille Kreemers|20.01.22|14:43

Tussen Slinge en Rotterdam gaat de frequentie van elke 5 minuten naar elke 3 a 4 minuten. Hoe is dat een verlaging van frequentie?

Yvonne Ton|20.01.22|19:10

U heeft gelijk. Het is inderdaad net andersom. Tekst is inmiddels aangepast.

joeri van den steen|31.01.22|15:53

Gaat toch nergens over naar hoek van holland nu 1x per 30 min! Waarom rijden die metros niet gewoon door vanaf maassluis?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.