Reizigers in de London Underground, foto: ANP

Engeland en Denemarken schrappen mondkapjesplicht in OV

Engeland heeft donderdag de coronamaatregelen verder versoepeld. Het is niet meer wettelijk verplicht om een mondkapje te dragen, maar een persoonlijke keuze. Vanaf volgende week is dat ook in Denemarken het geval.

De versoepelingen werden vorige week al bekendgemaakt door premier Boris Johnson. Hij zei toen ook dat het thuiswerkadvies kwam te vervallen. Die wijziging is al eerder ingegaan. Reizigers in het OV en mensen die zich in drukke winkelstraten bevinden, wordt nog wel geadviseerd om een mondkapje te dragen, meldt de Britse krant The Guardian.

De Nederlandse regering kondigde dinsdagavond ook versoepelingen aan van de coronaregels. De  mondkapjesplicht in het openbaar vervoer blijft echter gelden.

Versoepeling vanwege boostercampagne

De drie regels werden in december ingevoerd vanwege de omikronvariant van het coronavirus. Deze extra besmettelijke variant heeft geleid tot recordaantallen besmettingen. Er kan volgens de premier worden versoepeld vanwege de boostercampagne. In Engeland is bijna 84 procent van de bevolking vanaf 12 jaar gevaccineerd, 64 procent van hen heeft ook een boosterprik gehad.

Engeland krijgt de komende tijd met nog meer versoepelingen te maken. Vanaf half februari gelden er minder inreisbeperkingen voor reizigers vanuit het buitenland. Daarnaast wil Johnson de wet voor verplichte isolatie bij coronabesmettingen in maart laten aflopen.

Denemarken

Denemarken schrapt volgende week alle binnenlandse coronamaatregelen, ondanks de snelle stijging van het aantal besmettingen. Vanaf dan hoeven de Denen ook geen mondkapjes meer te dragen in het openbaar vervoer. Twee weken geleden waren er al een aantal eerdere versoepelingen. Zo konden bioscopen en musea weer open. Er blijven nog wel regels gelden voor internationale reizigers. Experts zien de huidige besmettingsgolf niet als belemmering om verder te versoepelen volgende week.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van OVPro en hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.