Tram RET Oldebarneveldstraat (foto: R. Keus)

RET: nieuwe gemeentebesturen moeten inzetten op versterking OV

Met oog op de nadere gemeenteraadsverkiezingen doet de RET een oproep aan alle gemeenten in het vervoersgebied om openbaar vervoer, fiets en deelvervoer tot speerpunt te maken in de nieuwe collegeprogramma’s. De tijd van bezuinigen op OV is volgens de vervoerder voorbij, nu de regio nog een enorme groei te wachten staat.

Gezien de verwachte groei is openbaar vervoer onontbeerlijk om de regio bereikbaar te houden, stelt Maurice Unck, algemeen directeur RET. In Rotterdam komen er nog 50.000 woningen bij en in de hele Metropoolregio Rotterdam Den Haag zo’n 240.000. “Om al die mensen een fijne plek te bieden om te wonen, te werken en te recreëren, is het van belang om verder te verdichten en te investeren in de openbare ruimte. Daar hoort schoon vervoer bij, met een beperkt ruimtebeslag. De auto waar het moet, alternatieven waar het kan.”

Vooruit kijken

Dat er straks na de verkiezingen nieuwe gemeentebesturen aantreden is volgens Unck een uitgelezen moment om vooruit te kijken na de bezuinigingen van de afgelopen periode. “Want iedereen is het erover eens dat het OV in en om de stad ondanks de coronadip een stevige groei staat te wachten. Daar moeten we ons tijdig op voorbereiden.”

Hij vindt dat gemeenten zich moeten inzetten voor zaken als betere overstaphubs, zero emissie-bussen, hoogwaardige buslijnen, snellere tramverbindingen en meer capaciteit voor de metro. Daarnaast pleit de RET voor een volwaardige metroverbinding tussen Kralingen en Rotterdam-Zuid. Ook zouden gemeenten die dat hebben ingevoerd gratis OV voor kinderen en ouderen in stand moeten houden.

Bij het Rijk zouden de gemeenten zich gezamenlijk hard moeten maken voor een vervolg op de bestaande coronasteunregeling om verdere bezuinigingen te voorkomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.