Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia
Uitspraak

GVB niet aansprakelijk voor letsel slachtoffer metro-ongeval

Bron: iStock / Wavebreakmedia (onbeperkt gebruik)

De Amsterdamse stadsvervoerder GVB is niet aansprakelijk voor het letsel dat een man heeft opgelopen toen hij eind 2018 tussen het perron van metrostation Kraaiennest en een vertrekkende metro viel. Hij raakte daarbij gewond aan zijn been. Het slachtoffer beschuldigde de bestuurster van onrechtmatig handelen en stelde GVB en NV Verzekeringsbedrijf Groot Amsterdam (VGA) hoofdelijk aansprakelijk. De Rechtbank Amsterdam heeft hem onlangs in het ongelijk gesteld en alle vorderingen afgewezen.

De vervoerder en verzekeringsmaatschappij VGA zijn volgens de rechtbank niet aansprakelijk voor de uit het ongeluk voortvloeiende materiële en immateriële schade. De rechtbank gaat niet mee in zijn beschuldiging dat de metrobestuurster onvoldoende heeft gecontroleerd of zich personen tussen het gemarkeerde gedeelte van het perron en de metro bevonden. Zelfs als ze dat wel zou hebben gedaan vindt de rechtbank dat zij geen ‘verkeerde beslissing’ heeft genomen de metro te laten vertrekken.

De eiser stelt dat de bestuurster alert had moeten zijn op het feit dat hij vanaf het moment van uitstappen een ‘afwijkend looppatroon’ had en in het Profiel van de Vrije Ruimte (PVR) liep, waardoor zij geen rijcommando had mogen afgeven en hem had moeten waarschuwen. Ze had volgens hem direct de noodremprocedure moeten inzetten: “Dan had ik nagenoeg geen letsel gehad.” Hij vindt dat de bestuurster wettelijk in gebreke is gebleven en stelt het GVB daarvoor als werkgever aansprakelijk. Ter onderbouwing meegebrachte camerabeelden hebben de rechtbank echter niet kunnen overtuigen.

Geen verwijt

De rechtbank stelt dat de metrobestuurster het rijcommando terecht heeft afgegeven. Het slachtoffer was immers al pratend met een collega achter de zich op het perron bevindende witte lijn naar de uitgang gelopen. “Metrobestuurders letten op het PVR op hun beeldscherm en niet op individuele personen.” Dat is volgens de rechtbank logisch, omdat meerdere mensen op verschillende plekken uitstappen. Bovendien had het slachtoffer zijn uitwijkpas in ruim een seconde hersteld, nadat het deursluitcommando al was gegeven.

De rechtbank: “Gelet op het voorgaande zijn er geen aanknopingspunten aan te nemen dat de metrobestuurder de uitwijkpas heeft gezien dan wel heeft moeten zien en was verder van een (voor haar) duidelijk waarneembaar) afwijkend looppatroon geen sprake. (…) Verder was de eiser voordat de metro tot stilstand was gekomen door omstanders op het perron getrokken en is de metro na de noodremming nog op het perron gestopt.” In zijn vonnis legt de rechtbank precies uit hoe de procedures rond het rijcommando werken en komt tot de conclusie dat de bestuurster geen verwijt valt te maken in relatie tot het afgeven van het commando, omdat zij had gezien dat het PVR vrij was.

Reactie bestuurster

Had de bestuurster de metro eerder tot stilstand moeten brengen? De rechtbank: “Gelet op de zeer korte tijdspanne van gebeurtenissen bood de verstreken tijd onvoldoende ruimte voor een reactie van de metrobestuurder die de gevolgen voor de eiser (substantieel) hadden kunnen beperken. (…) Het enkele feit dat de metrobestuurder als gevolg van een luide klap achter haar een kort moment niet naar de monitor heeft gekeken, doet aan het voorgaande niet af.”

Zelf zegt de bestuurster dat het uitrijsein groen was en het PVR leeg, zodat ze na het sluiten van de deuren het rijcommando gaf. Op de monitor was het PVR nog steeds leeg, op enkele uitstappers na. Een seconde later hoorde zij een harde klap direct achter de cabinedeur, wat een omgevallen fiets bleek te zijn. Ze draaide zich om en zag op het monitorbeeld tot haar schrik iemand langs de trein rennen binnen het PVR, waarop ze direct de noodremprocedure startte. De metro was toen pas met één deur buiten het perron. “Het moet in seconden zijn gebeurd.” Het slachtoffer is veroordeeld tot betaling van de proceskosten, een bedrag van ongeveer 3.000 euro.

Lees ook:

GVB bespaart 50.000 kilometers met nieuwe metrosimulatoren

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: jacques

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.