Metro Amsterdam (foto: GVB Verbindt)

GVB voert metrofrequentie op tijdens de daluren

Metro Amsterdam (foto: GVB Verbindt)

Vanaf deze week heeft GVB een nieuwe dienstregeling voor de metro’s. De wijziging heeft te maken met de invoering van het nieuwe metrobeveiligingssysteem. Om de kans op vertragingen te verkleinen heeft de Amsterdamse stadsvervoerder de dienstregeling, de rijtijden en de reisplanner aangepast.

Een van de veranderingen is dat GVB de spits wil ontlasten door overdag in de daluren door de week vaker te rijden. Dat moet mensen stimuleren om op rustigere momenten op de dag te reizen. Net als in de spits rijdt er nu ook tussen negen en vier uur elke tien minuten een metro. Dat betekent dat er de hele dag zes keer per uur een metro rijdt. Op de Noord/Zuidlijn is dat acht keer.

Rijtijden krap

Nu de meeste coronaregels zijn verdwenen en het aantal reizigers weer toeneemt, was het volgens GVB-vervoerkundige Arjan Kal een goed moment om de dienstregeling aan te passen. “Daarnaast zagen we dat onze rijtijden onder het nieuwe beveiligingssysteem wat aan de krappe kant waren. Daarom hebben we besloten die twee zaken te combineren in een nieuwe dienstregeling.”

Dankzij de nieuwe dienstregeling moet ook de overstap op de Van der Madeweg ruimer worden. Daarnaast gaat GVB meer variëren in de lengte van de metro’s om te besparen op energie en onderhoud. Als het gezien de drukte nodig is, zet GVB lange metro’s in. In de daluren zijn er minder reizigers en dan volstaan kortere metro’s.

Vorig jaar nam GVB het nieuwe metrobeveiligingssysteem CBTC in gebruik. Dat leidde tot veel problemen, waardoor het metroverkeer een aantal keren stilviel en er geregeld vertragingen waren. Volgens GVB zijn er al heel wat problemen opgelost door leverancier Alstom en is ook het aantal verstoringen en vertragingen afgenomen. De verbeteracties gaan de komende tijd door.

Lees ook

GVB verlengt metro’s in de spits ondanks hogere kans op storingen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.