Elektrische bus lijn 40 Rotterdam. Foto: RET

Meer zero emissie bussen in Schiedam, Maassluis en Rotterdam

Elektrische bus lijn 40 Rotterdam. Foto: RET

Stadsvervoerder RET zet nu ook zero emissie bussen in op lijnen in Schiedam, Maassluis en Rotterdam op trajecten waar eerst alleen dieselbussen reden. In totaal verwacht RET dit jaar 42 e-bussen in gebruik te nemen. Daarvan zijn er recent dertig bijgekomen. Er reden er al 55 sinds 2019.

De elektrische bussen rijden op de lijnen 126 (Maassluis), 51, 53, 54 en 126 (Schiedam), 42 (Rotterdam-West) en lijn 40 (tussen Rotterdam en Delft). De voertuigen hebben net als hun voorgangers uit een eerdere serie USB-laadpunten voor reizigers, pinautomaten die geschikt zijn voor contactloos betalen en de optie om behalve met de OV-chipkaart in de toekomst ook met andere betaalmiddelen in- en uit te checken, zoals bankpas en mobiele telefoon.

In 2030 hele vloot emissievrij

De zero emissie bussen uit de vorige 1400-serie worden ingezet op de lijnen waar tot voor kort nog dieselvoertuigen reden. De nieuwe bussen uit de 1500-serie rijden op de lijnen 33, 38, 40 en 44. Bussen op deze lijnen laden tussentijds op Rotterdam Centraal.

In de loop van dit jaar kan de vervoerder ook beschikken over laadinfrastructuur op de Herenwaard, Capelsebrug en bij de busvestigingen Krimpen aan den IJssel en Sluisjesdijk. De verwachting is dat in de loop van de zomer ook zero emissie bussen rijden vanaf de busgarages Krimpen aan den IJssel en Sluisjesdijk. Vanaf daar doen ze Rotterdam-Zuid, Krimpen aan den IJssel en Capelle aan den IJssel aan. Op dat moment zijn alle 42 bussen uit de tweede serie zero emissie bussen in gebruik, naast de al eerder in dienst genomen 55 uit de eerste serie en de twee waterstofbussen van de RET.

In 2030 moet RET volledig emissievrij rijden. Die overgang van dieselbussen op zero emissiebussen verloopt geleidelijk. Tussen 2024 en 2029 stromen de laatste twee nieuwe series e-bussen in en is daarmee de hele busvloot emissieloos.

Lees ook

Nieuwe tranche zero emissiebussen voor RET

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.