GVB tram voor station Amsterdam Centraal.
meerjarenplan

Kaalslag openbaar vervoer Amsterdam afgewend door extra geld

GVB tram voor station Amsterdam Centraal. Foto: Pixabay/Rudy and Peter Skitterians

Hoewel de reizigersaantallen nog altijd drastisch lager liggen dan van het niveau in 2019, verschraalt het openbaar vervoer in Amsterdam niet, laat vervoerswethouder Melanie van der Horst weten. Na lange en intensieve gesprekken tussen de Vervoerregio Amsterdam, decentrale overheden en het Rijk, is het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met geld over de brug gekomen. Ook draagt de Vervoerregio zelf een steentje bij.

Twee van de vier concessies in de Vervoerregio Amsterdam maken gebruik van het extra potje geld. Een regeling is samengesteld met geld van de Vervoerregio zelf en extra geld vanuit het ministerie. “Samen met maatregelen van de vervoerders is hiermee een robuust pakket samengesteld waarmee de reizigers en inwoners in ons gebied kunnen rekenen op een kwalitatief hoogwaardig systeem, met de mogelijkheden om snel in te spelen op de groei”, zegt Van der Horst.

De concessies Amstelland-Meerlanden en Amsterdam maken gebruik van de regeling. In de eerste genoemde concessie is iets minder dan 80 procent van de reiziger terug in het OV. Naast het gebrek aan geld spelen personeelstekorten hier op. “Connexxion heeft aangegeven dat zij te maken hebben met personeelstekorten. Zij beginnen volgend jaar met een iets lager aanbod dan op dit moment geboden wordt.”

Reizigersaantallen Amsterdam

In de concessie Amsterdam keert de reiziger ook niet volledig terug. De bezetting ligt momenteel op 80 procent vergeleken met de periode voor de pandemie. “Dankzij de rijksregeling en de bijdrage van de Vervoerregio kunnen we in elk geval in de eerste helft van 2023 het aanbod op het huidige niveau laten”, vertelt Van der Horst.

De rijksregeling valt weg in 2024. “Ik heb GVB dan ook de opdracht gegeven om met een meerjarenplan te komen”, besluit Van der Horst.

Lang leek een afschaling van het openbaar vervoer in de hoofdstad onvermijdelijk. Zo dreigden 20 tot 30 procent van de Amsterdamse tram- buslijnen te verdwijnen. Nu het Rijk toch met geld over de brug komt, lijkt deze kaalslag afgewend.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

1 reactie op “Kaalslag openbaar vervoer Amsterdam afgewend door extra geld”

OV_Gartlin9|25.08.22|23:53

Maar de rest van het land mag stikken en het met 20-30% mogelijk 40% minder vervoer doen. Yay

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.