prijsacties

Ook vervoerders in regio Amsterdam verhogen OV-prijzen

Metro, tram en bus worden in regio Amsterdam flink duurder. Foto: Unsplash/Vinícius Henrique

Het reizen met bus-, metro- en tram wordt in de regio Amsterdam vanaf januari 2023 fors duurder. De verschillende vervoerders in Amsterdam, Amstelland, Zaanstreek en Waterland verhogen hun prijzen met minimaal 7 procent. Wel wordt er geld vrijgemaakt voor een actie om reizigers te behouden voor het OV.  

De prijs voor een kaartje in het openbaar vervoer bestaat uit een basistarief en een tarief per kilometer. Het basistarief krijgt een vaste landelijke verhoging van 7,24 procent. Het kilometertarief wordt door de individuele vervoerders vastgesteld en stijgt harder: tussen de negen en twaalf procent. Vooral mensen die langere reizen ondernemen, zullen de prijsstijging het meeste in de portemonnee voelen.

Reizigers met een abonnement krijgen ook te maken met de stijgende OV-prijzen, toch is de stijging daarvan beperkt tot zo’n zeven procent. De tariefverhoging komt voornamelijk terecht bij mensen die reizen op saldo.

Eén maand geen BTW

Vervoerders kampen met financiële tekorten als nasleep van de coronapandemie en reizigers zitten ook krap bij kas door de hoge inflatie en de stijgende energiekosten. De vervoerders willen voorkomen dat de dienstregeling wordt afgeschaald en daarom verhogen de vervoerders de tarieven.

Om reizigers te ontlasten wil de Vervoerregio Amsterdam vijf miljoen euro reserveren voor een reizigersactie.

Hoe die eruit moet zien, is nog onduidelijk. Er wordt onder meer overwogen om één maand geen BTW te heffen. De BTW op het OV is sinds drie jaar 9 procent. Een andere optie is om mensen met een kleine beurs anderhalf uur gratis reizen aan te bieden.

De tarieven en de actie worden dinsdagavond besproken in de Regioraad van de Vervoerregio. Hierin zitten gemeenteraadsleden uit de 14 gemeenten. Op 3 november volgt het definitieve besluit.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.