Trams GVB in Amsterdam (foto: Jolanda Fisser)
AT5-PANEL

Amsterdams openbaar vervoer krijgt een krappe voldoende

GVB-tram in Amsterdam. Foto: 2020, Jolanda Fisser

Ruim 1.700 leden van het AT5-panel geven het openbaar vervoer in hun stad een 6,5. Metrotreinen, trams en bussen ervaren zij meestal als comfortabel, maar gezien vele vertragingen en verstoringen is twee derde van hen het oneens met de aangekondigde prijsstijgingen. Volgens de Amsterdamse stadszender vinden zeven van de tien ondervraagden het  OV wel schoon en dat is positief.

Uit het onderzoek blijkt dat Amsterdammers het openbaar vervoer zeer belangrijk vinden. Een overgrote meerderheid wil dat gemeente en vervoerregio meer investeren om het OV op peil te houden. Dat mag, zou je op grond van de berichtgeving van AT5 kunnen concluderen, niet prijsverhogend werken.Twee op de drie panelleden vinden de kosten namelijk nu al te hoog, zeker voor losse kaartjes. En dan gaan de tarieven in 2023 ook nog eens met gemiddeld 8 procent omhoog. Daarvoor heeft 66 procent geen begrip. Het afgelopen jaar had vooral het metroverkeer in de stad veel te maken met vertragingen, rituitval of zelfs storingen waarbij langere tijd geen metro’s reden. Toch geeft 60 procent aan dat de dienstregeling redelijk naar behoren wordt uitgevoerd. Wel bestaat kritiek op de manier waarop het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf (GVB) over de verstoringen communiceert.

Veiligheid

Bijna 30 procent van de panelleden zegt zich soms vooral ’s avonds en ’s nachts onveilig te voelen, met name in de metro of bij een metrohalte, Bij bijna 4 procent is dat zelfs vaak het geval. Twee derde van de ondervraagden vindt dat er te weinig GVB-personeel of handhavers aanwezig zijn in het OV.

Pont krijgt een 7

De gebruikers van de pont over het IJ geven dit vervoer gemiddeld een 7. Van hen vindt ruim een derde het veel te druk op de pont, ruim 40 procent  vindt het druk maar nog wel te doen. De gemeente en de vervoerregio hebben inmiddels besloten de veerbotenvloot uit te breiden. Volgend jaar moet duidelijk worden of de geplande bruggen over het IJ doorgaan of de aanleg wegens geldgebrek wordt uitgesteld.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jacques Geluk

Bron: AT5

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.