OV-chippoortjes, Breda Centraal Station

NS: Sluiting poortjes Rotterdam succesvol tegen zwartrijders

Het sluiten van de toegangspoortjes op station Rotterdam CS is volgens NS een adequaat middel tegen zwartrijders. In twee weken tijd heeft de maatregel gezorgd voor een toename van het aantal verkochte kaartjes van dagelijks ongeveer 2.200 naar 3.900. Tevens zijn er zo’n duizend boetes uitgeschreven.

Sinds twee weken zijn op Rotterdam Centraal de tourniquets standaard gesloten. Alleen reizigers met minimaal twintig euro reistegoed op hun chipkaart kunnen door de poortjes heen. Ook op ongeveer tachtig andere treinstations worden soortgelijke maatregelen genomen.

Hiermee wil NS het aantal zwartrijders terugdringen en zo het aantal incidenten beperken. Een meerderheid van de geweldplegers in het OV bestaat namelijk uit mensen die geen geldig vervoersbewijs hebben. De vervoerder is volgens eigen zeggen geslaagd in het verbeteren van de veiligheid, gezien de toename van het aantal verkochte losse kaartjes in Rotterdam.

Boetes

Daarnaast heeft NS in totaal zo’n duizend zwartrijders beboet in de afgelopen periode. De overtreders moeten een bedrag betalen van 35 euro, vermeerderd met de ritprijs. Het gaat hierbij vooral om passagiers die op andere stations zijn ingestapt, daar niet hebben ingecheckt, en daarom in Rotterdam niet door de gesloten poortjes heen konden.

Op 1 mei werden de toegangsdeurtjes in Rotterdam gesloten. Al snel verschenen er beelden, waarop te zien was hoe zwartrijders over de poortjes heen sprongen. De vervoerder geeft aan dat het aantal springers is teruggedrongen. Concrete cijfers worden niet gemeld.

Lees ook: Zwartrijders springen over gesloten OV-poortjes Rotterdam CS

Auteur: Tom van Gurp

2 reacties op “NS: Sluiting poortjes Rotterdam succesvol tegen zwartrijders”

Tsipora Pereira|20.05.15|09:37

Of NS er in geslaagd is met het plaatsen van poortjes de veiligheid te verbeteren, zoals de vervoerder zelf beweert, zal nog moeten blijken. En wel uit de vermindering van het aantal incidenten op het spoor. Dat is dus even afwachten.

Paul Lamote|27.05.15|11:49

Ik zie niet in hoe die belachelijk lage poortjes zwartrijders blijvend gaan weren.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.