OV-directeuren, coöperatie TLS

Coöperatie voor innovatieve betaalmethoden officieel van start

OV-directeuren, coöperatie TLS

Om nieuwe ontwikkelingen op het gebied van betalen in het OV het hoofd te kunnen bieden, zijn alle Nederlandse vervoerders maandag officieel lid geworden van de Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven. In deze coöperatie kunnen de vervoerders nieuwe betaalmogelijkheden testen en de innovaties gezamenlijk realiseren, zoals betalen met de smartphone of de bankpas. Door de oprichting van deze coöperatie is Trans Link Systems (TLS), de organisatie achter de OV-chipkaart, in handen gekomen van alle Nederlandse vervoerders.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu was aanwezig bij de officiële aftrap van de coöperatie. “Ik verwacht van alle vervoerders én van Translink dat ze er in deze coöperatie alles aan doen om de betaalmethoden in het openbaar vervoer gemakkelijker en transparanter te maken”, zei ze.

Innovatieve betaalmethoden

Bart Schmeink, directeur van Connexxion, is voorzitter van de coöperatie. Het doel van de coöperatie is volgens Schmeink het vergroten van het betaalgemak in het hele Nederlandse openbaar vervoer met behulp van OV-chiptechnologie, transacties vergemakkelijken en nieuwe technologieën versneld uitrollen. De vervoerders kunnen in de coöperatie dus allerlei pilots uitvoeren om innovatie betaalmethoden te testen. “Dat betekent dat het werk nooit af is”, zei Dijksma maandag. “Ik zie de coöperatie als een dynamisch kunstwerk dat steeds aantrekkelijker wordt.”

De eerste pilot van de coöperatie is twee weken geleden al gestart. Reizigers die deelnemen aan de Smart-OV proef kunnen bij alle Nederlandse OV-vervoerders in- en uitchecken en dus afrekenen met hun smartphone. In de toekomst komt er waarschijnlijk een pilot waarbij reizigers hun rit kunnen betalen met hun bankpas. Deze nieuwe betaalmogelijkheden kunnen door de oprichting van de coöperatie gemakkelijker worden getest, waardoor de reiziger uiteindelijk eenvoudiger kan reizen in het OV.

OV-chipkaart

Overigens is het doel van de coöperatie niet om de chipkaart helemaal te vervangen. De OV-chipkaart blijft bestaan, maar kan wel van vorm veranderen omdat de chipkaart wordt geïntegreerd in een simkaart van een mobiele telefoon of een bankpas. Elke betaalmethode wordt uiteindelijk aangeboden in het hele OV.

De coöperatie is een samenwerking tussen alle Nederlandse vervoerders en Translink. Eerder hadden in TLS alleen NS, RET, HTM en GVB aandelen. Van deze coöperatie zijn alle vervoerders louter lid en ze hebben geen aandelen meer.

Lees ook: Directeur Connexxion leidt coöperatieve innovaties TLS

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.