Nieuwe dienstregeling, NS, informatie, reizigers

Vervoerders ontwikkelen OV-toeristenkaart voor heel Nederland

Nog voor de zomer komt er een toeristenkaart te koop die in heel Nederland geldig is en in alle OV-voertuigen gebruikt mag worden. Dit hebben alle Nederlandse vervoerders samen gerealiseerd in het NOVB( Nationaal Openbaar Vervoer Beraad). Dit Holland Travel Ticket is in principe één jaar als proef te koop.

Er komen twee varianten van dit ticket beschikbaar, namelijk het Holland Travel Ticket en het Holland Travel Ticket off peak. De eerste variant is 59 euro per stuk en is de hele dag geldig. Het tweede ticket is geldig na 9 uur en in het weekend de hele dag en kost maar 39 euro.

Toeristenkaart

Staatssecretaris Sharon Dijksma beloofde eerder dit jaar aan de Tweede Kamer dat er zo snel mogelijk een speciale OV-kaart zou komen voor toeristen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het ministerie van Economische Zaken werken al langere tijd samen om toeristen in Nederland beter te spreiden. Daarvoor is het belangrijk dat toeristen gemakkelijk gebruik kunnen maken van het OV.

Het Holland Travel Ticket is een nieuw initiatief van alle vervoerders in samenwerking met het NOVB (Nationaal Openbaar Vervoer Beraad) en is onderdeel van verschillende acties die de sector onderneemt om het openbaar vervoer toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor toeristen. Verder wordt momenteel gewerkt aan een betere zichtbaarheid en verkrijgbaarheid van OV-vervoerbewijzen op Schiphol wordt een OV-reiswinkelwebsite speciaal voor buitenlandse toeristen ontwikkeld.

Niet alleen voor toeristen

Deze toeristenkaart kan niet alleen door toeristen gekocht worden, maar ook door andere reizigers. Daar hebben de vervoerders tijdens het bepalen van de prijs rekening mee gehouden. Nu kost een NS-dagkaart waarmee alleen bij NS en bij andere treinvervoerders gereisd kan worden, 52,60 euro. De vervoerders hopen dat buitenlandse toeristen met dit ticket gemakkelijker door heel Nederland kunnen reizen om verschillende trekpleisters te bezoeken.

Ook komt de regio Zuid-Holland binnenkort met een speciale dagkaart voor toeristen die gebruikt kan worden in de provinice Zuid-Holland. Deze kaart is vergelijkbaar met het Amsterdam Travel Ticket, maar met de Zuid-Hollandse toeristenkaart kan geen gebruik gemaakt worden van de trein. De proef met het Holland Travel Ticket duurt in principe één jaar en wordt dan geëvalueerd. Volgens Dijksma wordt tijdens de evaluatie onder meer gekeken naar de verkoop, prijsstelling en het gebruiksgemak. Het doel hiervan is om producten verder te ontwikkelen.

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Vervoerders ontwikkelen OV-toeristenkaart voor heel Nederland”

MG Stevense|20.04.16|10:51

Waarom HOLLAND Travel Ticket?? en niet NETHERLANDS Travel Ticket. Deze nationale toeristendagkaart is geldig in 12 provincies en niet alleen in Noord- en Zuid-Holland.

Evert Bouws|21.04.16|22:11

Dat wordt dus niets. Welke reiziger gaat een zo dure OV-kaart kopen. Waarom moet zoiets nationaal? Daar zit men echt niet op te wachten, gezien de prijs. Laat men eerst maar eens zorgen, dat per stadsregio of provincie onbeperkt kan worden gereisd, inclusief de trein.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.