ov-chipkaart 3

Toch geen hogere boete voor ex-student met studentenkaart

De verdubbeling van de boete voor studenten die na hun afstuderen gebruik blijven maken van hun gratis studentenreisproduct, lijkt weer van de baan. In december stemde de Tweede Kamer in met een plan om het halfjaarlijkse bedrag van 97 euro te verhogen naar 150 euro. Maar donderdag liet minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap volgens het Parool weten dat dit plan ‘onuitvoerbaar’ is. 

Bussemaker is in de uitvoering van het plan tegen enkele hindernissen gestuit. De Tweede Kamer stemde in met het plan mits er aan bepaalde eisen wordt voldaan. In de eerste maand dat het product niet is stopgezet, betaalt de studenten slechts 75 euro per halve maand. Tevens krijgen studenten geen boete wanneer ze hun OV-chipkaart helemaal niet meer gebruiken na hun afstuderen. Maar dit laatste blijkt momenteel onmogelijk.

Gemakkelijker opzeggen

Dit zou namelijk betekenen dat DUO, de organisatie die de OV-studentenkaart uitgeeft, inzicht moet krijgen in de reisgegevens van de oud-studenten en juist dit mag niet. Dat kan alleen als de wet daarvoor gewijzigd worden. Het Parool meldt dat Bussemaker zo snel mogelijk met een nieuwe, aangepaste wet komt.

Deze eisen werd gesteld door de Tweede Kamerleden, omdat zij de hogere boete een te zware straf vinden voor veel oud-studenten. Er wordt namelijk gedacht dat slechts een beperkt deel van de voormalige studenten bewust fraudeert met de OV-studentenkaart. Het resterende deel zou gewoon vergeten om het reisproduct op te zetten.

Automatisch stopzetten

De Tweede Kamerleden willen daarom dat Bussemaker het gemakkelijker maakt om het studentenreisproduct stop te zetten. Ook reizigersorganisaties pleitten er eerder voor om het stopzetten van dit reisproduct via internet mogelijk te maken. Nog beter zou het zijn wanneer het studentenreisproduct automatisch wordt stopgezet, zo menen de meeste Kamerleden. Dan is het namelijk niet meer mogelijk om te frauderen. Maar volgens de minister is dit onmogelijk.

Nu int DUO de boete die ex-studenten krijgen wanneer ze hun studentenreisproduct niet stopzetten. DUO geeft het bedrag dat hiermee opgehaald door aan de OV-sector. Dit bedrag is volgens Bussemaker compensatie voor de gederfde inkomsten van onterecht productbezit, aangezien het OV hiervoor geen vergoeding van OCW ontvangt. Dit was in 2015 meer dan 25 miljoen.

Lees ook: Toch 300 euro boete voor niet stopzetten OV-studentenkaart

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Toch geen hogere boete voor ex-student met studentenkaart”

kees boer|12.02.17|13:15

Er zou voor deze studenten een bevredigende overgangsregeling gevonden moeten worden

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Toch geen hogere boete voor ex-student met studentenkaart | OVPro.nl
ov-chipkaart 3

Toch geen hogere boete voor ex-student met studentenkaart

De verdubbeling van de boete voor studenten die na hun afstuderen gebruik blijven maken van hun gratis studentenreisproduct, lijkt weer van de baan. In december stemde de Tweede Kamer in met een plan om het halfjaarlijkse bedrag van 97 euro te verhogen naar 150 euro. Maar donderdag liet minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap volgens het Parool weten dat dit plan ‘onuitvoerbaar’ is. 

Bussemaker is in de uitvoering van het plan tegen enkele hindernissen gestuit. De Tweede Kamer stemde in met het plan mits er aan bepaalde eisen wordt voldaan. In de eerste maand dat het product niet is stopgezet, betaalt de studenten slechts 75 euro per halve maand. Tevens krijgen studenten geen boete wanneer ze hun OV-chipkaart helemaal niet meer gebruiken na hun afstuderen. Maar dit laatste blijkt momenteel onmogelijk.

Gemakkelijker opzeggen

Dit zou namelijk betekenen dat DUO, de organisatie die de OV-studentenkaart uitgeeft, inzicht moet krijgen in de reisgegevens van de oud-studenten en juist dit mag niet. Dat kan alleen als de wet daarvoor gewijzigd worden. Het Parool meldt dat Bussemaker zo snel mogelijk met een nieuwe, aangepaste wet komt.

Deze eisen werd gesteld door de Tweede Kamerleden, omdat zij de hogere boete een te zware straf vinden voor veel oud-studenten. Er wordt namelijk gedacht dat slechts een beperkt deel van de voormalige studenten bewust fraudeert met de OV-studentenkaart. Het resterende deel zou gewoon vergeten om het reisproduct op te zetten.

Automatisch stopzetten

De Tweede Kamerleden willen daarom dat Bussemaker het gemakkelijker maakt om het studentenreisproduct stop te zetten. Ook reizigersorganisaties pleitten er eerder voor om het stopzetten van dit reisproduct via internet mogelijk te maken. Nog beter zou het zijn wanneer het studentenreisproduct automatisch wordt stopgezet, zo menen de meeste Kamerleden. Dan is het namelijk niet meer mogelijk om te frauderen. Maar volgens de minister is dit onmogelijk.

Nu int DUO de boete die ex-studenten krijgen wanneer ze hun studentenreisproduct niet stopzetten. DUO geeft het bedrag dat hiermee opgehaald door aan de OV-sector. Dit bedrag is volgens Bussemaker compensatie voor de gederfde inkomsten van onterecht productbezit, aangezien het OV hiervoor geen vergoeding van OCW ontvangt. Dit was in 2015 meer dan 25 miljoen.

Lees ook: Toch 300 euro boete voor niet stopzetten OV-studentenkaart

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Toch geen hogere boete voor ex-student met studentenkaart”

kees boer|12.02.17|13:15

Er zou voor deze studenten een bevredigende overgangsregeling gevonden moeten worden

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.