Man vangt bot bij rechter over anoniem reizen in OV

Vervoerders Connexxion en NS hebben zich niet schuldig gemaakt aan het schenden van de privacy van een reiziger uit Arnhem. Dat heeft de bestuursrechter bepaald, nadat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) eerder al geen reden zag om op te treden. De Arnhemmer wil anoniem kunnen reizen in het OV en vindt dat hem dat onmogelijk wordt gemaakt door bepaalde maatregelen van de vervoerders. 

Zo strijdt hij tegen Connexxion, omdat hij in de bussen van deze vervoerder niet meer met contant geld kan betalen. NS zou in drie gevallen de privacyregels hebben geschonden. De man moet zich identificeren wanneer hij een anonieme OV-chipkaart inlevert, hij moet voor de aanschaf van een kaartje voor een internationale treinreis aan de balie zijn persoonsgegevens verstrekken en hij moet meer betalen als hij voor een anonieme OV-chipkaart met cash geld wil betalen.

Sociale veiligheid

In beide zaken gaf de bestuursrechter de Arnhemmer geen gelijk. Connexxion heeft namelijk besloten om contant geld af te schaffen vanwege veiligheidsredenen. Vervoerders werden enkele jaren geleden meerdere malen geconfronteerd met overvallen in de bus. Als remedie werd landelijk besloten om afscheid te nemen van deze betaalmethode in de bus. Bovendien zegt de rechter dat de vervoerder maar een heel beperkt aantal persoonsgegevens verwerkt.

De Arnhemmer stelde zelf voor dat Connexxion een website zou ontwikkelen waarop de man kan zien op welke buslijnen wel of juist niet met contant geld kan worden betaald. Daar zag de vervoerder zelf niets in en de bestuursrechter is ook van mening dat dat geen werkbaar alternatief is. De bestuursrechter staaft daarmee de uitspraak die de AP eerder deed.

Schending regels door NS

Ten tweede vindt de man dat spoorvervoerder NS de Algemene verordening beschermingsgegevens (AVG) schendt. Hij wilde dat de AP handhavend zou optreden tegen NS, maar die zag daar geen reden toe. De bestuursrechter vindt nu dat er in geen geval sprake is van een overtreding van de AVG. Dit omdat het geen beleid is van NS om iemand die een anonieme OV-chipkaart inlevert te verplichten zich te identificeren.

Het is bovendien geen beleid van de NS om bij de aanschaf van een kaartje voor een buitenlandse treinreis om persoonsgegevens te vragen. Dat servicekosten in rekening worden gebracht bij opwaardering van een anonieme OV-chipkaart, vindt de bestuursrechter niet onredelijk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “Man vangt bot bij rechter over anoniem reizen in OV”

Pierre van Aert|10.02.20|12:26

Je kan nog steeds op een NS station bij een kaartjesautomaat je anonieme OV kaart opwaarderen met muntgeld.

Hophop Hiphip|11.02.20|00:04

Ik snap dat stukje met persoonlijke gegevens vertrekken international en inleveren chipkaart niet helemaal .nou gebruik ik het allebei nooit

W Van Hier Tot Gunter|11.02.20|16:58

Wel zuur voor deze reiziger dat anoniem procederen niet mogelijk is…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.