OV-chipkaart gaat verdwijnen. Foto: ProMedia

Fraude met OV-chipkaarten ‘kost’ 15.000 euro

OV-chipkaart gaat verdwijnen. Foto: ProMedia

Twee mannen uit Utrecht die fraudeerden met OV-chipkaarten en zo bijna anderhalf jaar gratis met het openbaar vervoer reisden, hebben van de rechtbank een taakstraf van 120 uur gekregen. Ook moeten ze samen bijna 15.000 euro betalen. Het Openbaar Ministerie had 33.000 euro geëist. 

Het duo gebruikte software en een kaartlezer om de OV-chipkaarten te kraken en het saldo op de kaarten illegaal te verhogen. De twee 33-jarige mannen verklaarden dat het begon omdat ze geïnteresseerd waren in de techniek en de achterliggende systemen van de OV-chipkaarten. Maar toen het ze lukte de kaarten te kraken, stopten ze niet en kozen ze er bewust voor de gekraakte kaarten te gebruiken en gratis te reizen, aldus de rechtbank.

Reiskosten

Van mei 2016 tot november 2017 gebruikten de twee mannen de kaarten vooral op het traject Alkmaar-Utrecht. De 15.000 euro die van de rechtbank moet worden betaald, is ongeveer het bedrag voor de destijds niet-betaalde reiskosten.

Eerder probeerden de twee mannen tot een schikking te komen met Translink, het bedrijf achter de OV-chipkaart. Ze wilden het bedrijf helpen door inzicht te geven in de manier waarop ze de kaart konden kraken. Translink had hier echter geen interesse in.

Bron: ANP

Lees ook:

OM eist 33.000 euro voor fraude met OV-chipkaart

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Fraude met OV-chipkaarten ‘kost’ 15.000 euro”

Alexander V. van Dijl|17.06.20|21:07

Dus een systeem wat dit toelaat is dus lek. Dan kan je toch niet mensen die het lek ontdekken gaan beboeten? Overigens kost dit maximaal zo’n 10.000 euro (de kosten voor een ‘altijd vrij’ abonnement). Dit verhaal klopt dus ergens niet.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.