Inchecken met OV-chipkaart

Niet uitchecken op station kost treinreiziger bijna 1.600 euro

Het niet uitchecken met de OV-chipkaart is een treinreiziger duur komen te staan. Een man die tussen oktober 2018 en mei 2019 tot 21 keer toe het station verliet zonder uit te checken, moet van de kantonrechter bijna 1.600 euro betalen aan NS. De reiziger is van mening dat de spoorvervoerder hem niet de mogelijkheid heeft geboden zijn vergissing recht te zetten.

De man reisde een half jaar lang vanaf verschillende stations door heel het land. Hij checkte daar wel in, maar haalde zijn OV-chipkaart niet langs de poortjes op zijn eindbestemming. Omdat hij reisde met een abonnement werd alleen een instaptarief van 10 euro afgeschreven. NS bracht daarom per gemiste check-out het maximale tarief in rekening, goed voor een vordering van 665 euro.

Vergissing

Het kwam tot een rechtszaak omdat de reiziger het niet eens was met deze naheffing. Hij was naar eigen zeggen al deze keren vergeten uit te checken. Die vergissing wilde hij heus rechtzetten, maar niet tegen het maximale tarief dat NS rekende. De kosten van zijn werkelijk gemaakte treinreizen zou namelijk lager hebben gelegen, maar daarvoor gaf hij volgens de rechter ‘geen enkele concrete aanknoping’. Zo vertelde de man niet op welke stations hij was uitgestapt.

De spoorvervoerder had de reiziger al twee keer per briefpost en e-mail gewezen op zijn vergeten check-outs en de mogelijke consequenties daarvan, voordat de maat vol was. Nadat hij voor de 21ste keer het station verliet zonder uit te checken, besloot NS een incassobureau in te schakelen. De man verklaarde de brieven niet te hebben ontvangen door een verhuizing en de e-mails over het hoofd te hebben gezien, maar dat had hij volgens de rechter volledig aan zichzelf te wijten.

Behalve 665,30 euro aan reiskosten worden ook de incasso- en griffiekosten van 925,65 op de man verhaald. Daarmee kostten zijn treinreizen onder de streep gemiddeld bijna 76 euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

1 reactie op “Niet uitchecken op station kost treinreiziger bijna 1.600 euro”

iHenry NLD|04.01.21|07:34

die rechter reist niet vaak met het OV, het is erg gemakkelijk om een check te missen, ik zet ook veel gemiste en de helft laat ik zo omdat het op een paar centen ook de ritprijs van 10 euro zou zijn en dat doen velen. hopelijk komen er meer flatfee abbos en eenvoudiger een medereiziger kan toevoegen, want het blijft een gedoe, soms werkt zo’n scanner niet goed waardoor je extra reistijd verloren gaan. geeft altijd ergernis bij de bestuurder en passagiers, helemaal nu je geen kaartjes kan kopen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.