GTW-trein Arriva Groningen en Friesland (foto: Arriva)

Geen dubbel opstaptarief meer bij overstap Friesland en Groningen

Reizigers in Friesland en Groningen hoeven geen dubbel opstaptarief meer te betalen bij een overstap binnen het regionale bus- en treinvervoer van Arriva en Qbuzz. Het afschaffen van het dubbele tarief past bij de gezamenlijke ambitie van beide provincies om reizen in het noorden nog toegankelijker te maken.

Overstappen van bus op bus en trein op trein kan in de twee provincies al langer zonder opstaptarief. Per 1 januari 2021 is daar nu ook de overstap van trein op bus of bus op trein bijgekomen. Bij een overstap binnen 35 minuten rekenen Arriva en Qbuzz niet nogmaals het opstaptarief, dat dit jaar 0,99 euro bedraagt. Het besluit is genomen in overleg met vervoerder Arriva en het OV-bureau Groningen Drenthe.

Compensatie

Het dubbele tarief bij een overstap van de bus op een regionale trein kan worden doorgevoerd omdat recent de nieuwe treinconcessie 2020-2035 van start is gegaan. Een overstap van trein op bus valt onder de busconcessie, die nog loopt tot december 2029. Om er toch voor te zorgen dat het dubbele opstaptarief ook hier verdwijnt, worden Arriva en Qbuzz financieel gecompenseerd door de provincies Fryslân en Groningen.

Het regionaal treinvervoer op de noordelijke lijnen wordt verzorgd door Arriva. Qbuzz verzorgt het busvervoer in de concessie Groningen Drenthe, Arriva doet dit in de twee concessies in Friesland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.