OV-chipkaart

Rover vreest gevolgen OV-sector bij vervallen belastingvrij abonnement thuiswerkers

Het vervallen van de vaste reiskostenvergoeding voor thuiswerkers per 1 april kan slecht uitpakken voor de OV-sector. Daarvoor waarschuwt reizigersvereniging Rover, die de Tweede Kamer oproept de mogelijkheid ook thuiswerkers belastingvrij een OV-abonnement te verstrekken tot het einde van de coronacrisis te verlengen. Het afschaffen van deze verruiming kan volgens Rover “een nieuwe klap voor de OV-sector betekenen”.

Normaal gesproken moeten werkgevers vaste belastingvrije reiskostenvergoeding binnen zes weken wijzigen of stopzetten als het reisgedrag van werknemers verandert. Deze regeling is, als onderdeel van het economisch steunpakket vanwege de coronacrisis, versoepeld. Werkgevers kunnen daardoor de bestaande vaste reiskostenvergoeding onbelast blijven vergoeden, ook als werknemers deze kosten door thuiswerken niet (volledig) maken. Het kabinet besloot vorige week dat deze verruiming tot 1 april 2021 wordt verlengd.

Stopzetten abonnementen

Rover vreest dat het einde van deze maatregel leidt tot het stopzetten van een grote hoeveelheid OV-abonnementen. “Als de werkgever de OV-sector wil steunen en het voor de thuiswerker mogelijk wil maken zo nu en dan met het OV te reizen, waarom zou de Belastingdienst hier dan een stokje voor steken?”, aldus directeur Freek Bos. “Wanneer de OV-sector hierdoor verder aan het wankelen wordt gebracht, moet dit bovendien weer worden aangevuld met staatssteun. De belastingbetaler betaalt.”

Door OV-abonnementen voor thuiswerkers te belasten, verwacht Rover dat veel werknemers hun abonnement kwijtraken. De reizigersvereniging vreest dat werknemers daardoor minder snel voor het OV kiezen wanneer zij toch voor hun werk op pad moeten en maakt zich zorgen over de gevolgen op lange termijn. Bos: “We weten uit ervaring: een reiziger kwijtraken uit het openbaar vervoer is een stuk makkelijker dan hem weer terugwinnen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.