OV-chipkaart

Proef reizen met bankpas en creditcard gestart in Lelystad

in de regio’s Haaglanden en Voorne-Putten & Rozenburg hebben reizigers geen OV-chipkaart meer nodig.

In alle stadsbussen van Arriva in Lelystad kunnen reizigers voortaan in- en uitchecken met hun bankpas of creditcard. Het gaat om een proef die woensdag van start is gegaan in aanloop naar de landelijke introductie van nieuwe betaalvormen in het openbaar vervoer. De proef is bedoeld om inzicht te krijgen in de ervaring van reizigers en de werking van de techniek.

Tussen 2021 en 2023 worden onder de overkoepelende naam OVpay gefaseerd nieuwe betaalvormen in het OV geïntroduceerd. Dat moet reizen makkelijker maken en bovendien is de techniek achter de OV-chipkaart verouderd. Behalve een nieuwe OV-chipkaart, komen er ook nieuwe betaalvormen bij om zodat reizigers kunnen in- en uitchecken met een bankpas, creditcard of mobiel.

Kleine schaal en stapsgewijs

Er is voor gekozen om eerst op kleine schaal en stapsgewijs te testen om gebruiksgemak en betrouwbaarheid te garanderen. De landelijke introductie vindt pas plaats als alles soepel en simpel werkt, aldus de Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven, de samenwerkingsconstructie rondom het OV-betaalsysteem waarin alle vervoerders verenigd zijn. In 2019 werd de nieuwe betaalvorm al met succes getest door een kleine groep treinreizigers op het traject tussen Leiden en Den Haag.

De proef in Lelystad is beperkt omdat de service dus nog volop in ontwikkeling is. Zo is het nog niet mogelijk met korting of abonnement te reizen. De busreizigers kunnen in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard van ABN AMRO, ING, Rabobank, ASN Bank en ICS en buitenlandse kaarten en creditcards van Maestro, V PAY, Mastercard en VISA. Er kan ook gebruik worden gemaakt van een smartphone of smartwatch die is gekoppeld aan een van deze kaarten. De kosten van gemaakte reizen worden een dag later als één totaalbedrag afgeschreven.

60.000 kaartlezers

Alle OV-bedrijven werken samen met Translink in het innovatieprogramma OV-betalen samen aan de introductie van OVpay. Landelijke invoering vraagt om grootschalige aanpassingen bij alle vervoerders, Translink en banken. Er moeten bijvoorbeeld alleen al meer dan 60.000 kaartlezers worden vervangen of aangepast. Recent zijn onder meer stadsvervoerders HTM en GVB hiermee gestart.

De proef in Lelystad is tot stand gekomen in samenwerking met de betrokken banken, ICS, Mastercard, Visa, Betaalvereniging Nederland, Translink, Arriva en de overige OV-bedrijven. Er geldt geen einddatum. Ook als de testfase is afgelopen, kunnen reizigers blijven in- en uitchecken met hun bankkaart of creditcard.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.