Reizigers, drukte, treinstation Tilburg

Boetebedrag voor niet stopzetten OV-studentenkaart opnieuw omlaag

Het afgelopen jaar hebben studenten en oud-studenten gezamenlijk 6,5 miljoen euro betaald omdat ze hun OV-chipkaart niet tijdig hadden stopgezet. Dat blijkt uit cijfers die het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP) heeft opgevraagd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en waar verschillende universiteits- en hogeschoolbladen over berichten.

De studenten betaalden in 2020 gemiddeld 271 euro aan boete. Sinds de recordboete van 52,6 miljoen euro in 2014 is er een dalende lijn te zien. In 2019 bedroeg de totale boete ruim 12 miljoen en een jaar eerder een kleine 33 miljoen euro.

Maatregelen

Studenten betalen in de eerste maand nadat ze geen recht meer hebben op hun studentenkaart 78,29 euro aan boete per halve maand. Als ze de kaart daarna onterecht blijven gebruiken, dan wordt dat bedrag verdubbeld. De boete is dan na die eerste maand 156,58 per halve maand.

Er is al jaren veel te doen over de boetes: over de hoogtes en het beleid. De Tweede Kamer drong aan op maatregelen om de boetes omlaag te krijgen. Dat heeft er inmiddels toe geleid dat studenten geen boetes meer mogen krijgen als ze hun kaart niet meer hebben gebruikt na het stoppen van hun studie. Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft het effect van de maatregelen die sinds 2017 genomen zijn laten onderzoeken. Uit die audit van vorig jaar bleek dat die maatregelen effectief waren en het boetebedrag omlaag ging.

Blokkeren

Automatisch blokkeren van de OV-studentenkaart na het einde van de studie, zoals het meest voor de hand zou liggen, bleek technisch niet mogelijk. De Landelijke Studentenvakbond ziet dat evengoed nog steeds als beste oplossing. “Waar een wil is, is een weg”, zegt voorzitter Ama Boahene in het Tilburgse universiteitsblad Univers. Ze is bang dat de extra verlenging van drie maanden van de studentenkaart vanwege corona nog tot meer boetes gaat leiden. Dat schept verwarring over wanneer een reisproduct precies afloopt.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.