Bus van EBS in concessie Haaglanden Streek op Zoetermeer Centrum West

Tarieven OV in regio Rotterdam Den Haag met 2,12 procent omhoog

Foto: Inge

De OV-tarieven in de regio Rotterdam Den Haag stijgen in 2022 met 2,12 procent. Daarmee volgt de MRDH de landelijk vastgestelde prijsstijging, waarbij onder meer wordt gekeken naar de kosten voor loon, brandstof en elektriciteit.

Als opdrachtgever voor het OV stelt de MRDH jaarlijks de OV-tarieven vast, waarbij de landelijke tarievenindex (LTI) leidend is. De consumentenorganisaties, die een oordeel mogen geven over de prijsstijging, hebben positief geadviseerd op alle voorstellen. Voor reisproducten kunnen vervoerders zelf bepalen of zij de LTI toepassen. Ook het OV-bureau Groningen Drenthe heeft inmiddels voorgesteld de tarieven met 2,12 procent te indexeren.

Basis- en kilometertarief

Reizigers van RET en EBS in de regio Rotterdam en Voorne-Putten/Rozenburg betalen volgend jaar 15,5 cent per kilometer. Dat is nu nog 15,1 cent. De kilometerprijs van HTM en EBS in de regio Haaglanden stijgt van 17,1 naar 17,4 cent. Die prijs zal ook gelden voor reizigers van metrolijn E voor beide richtingen op het traject tussen Den Haag en Pijnacker-Zuid.

Het tarief voor reizen met de OV-chipkaart bestaat naast het kilometertarief uit een basistarief, dat in heel het land gelijk is. Dit jaar betaalt iedere reiziger aan het begin van de reis met bus, tram of metro 99 cent. Dit basistarief neemt in 2022 met 2 cent toe, waardoor de grens van 1 euro dus wordt doorbroken.

De drie vervoerders maken voor het einde van het jaar bekend of zij de tarieven in 2022 verhogen voor eigen producten, zoals abonnementen of een dagkaart. De RET en EBS doen dit voor enkele producten, terwijl HTM de heeft besloten niet meer geld te vragen voor de eigen producten.

‘Gelijkblijvend tarief passender’

De landelijke Rocov’s waren afgelopen zomer kritisch over de voorgestelde stijging van 2,12 procent. “Iedere tariefverhoging werkt tegendraads om reizigers na de coronapandemie terug te winnen en nieuwe reizigers aan te trekken”, schreven zij in een adviesaanvraag aan samenwerkingsverband DOVA, waarin de veertien regionale OV-overheden zijn verenigd.

Door het afgenomen OV-aanbod op verschillende plekken zou een gelijkblijvend tarief volgens de Rocov’s meer op zijn plaats zijn, al realiseren zij zich dat dit misschien niet realistisch is. Zij stelden daarom voor ten hoogste de inflatiecorrectie toe te passen. De decentrale overheden gingen daar niet in mee en legden uit dat inflatie slechts een onderdeel zijn van de kostenveranderingen voor vervoerders. Verreweg het grootste deel wordt veroorzaakt door hogere lonen, die meer gestegen zijn dan de inflatie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.