Incheckpalen Syntus, Arriva, NS

Aantal OV-chipkaarttransacties in 2021 iets hoger dan jaar eerder

Het aantal OV-chipkaarttransacties in 2021 is licht gestegen vergeleken met dat in het jaar ervoor, maar ligt nog steeds maar op de helft van het reguliere niveau van voor corona. Dat blijkt uit het jaarverslag van Translink, de centrale partij achter de OV-chipkaart. Translink verwerkte in het verslagjaar 1,56 miljard OV-chipkaarttransacties tegen 1,47 miljard in 2020.

Net als in 2020 zijn ook het afgelopen jaar de effecten van de coronacrisis duidelijk zichtbaar in de cijfers. Weliswaar steeg het aantal transacties met 6 procent naar 1,56 miljard, maar dat aantal is nog maar de helft van het aantal in 2019, het jaar voorafgaand aan de pandemie. Het aantal verkochte kaarten lag vorig jaar met 2,69 miljoen iets hoger dan de 2,16 miljoen in 2020. Het aantal OV-chipkaarten in omloop steeg licht van 14,2 miljoen naar 14,4 miljoen.

Stijgende lijn weer naar beneden

Vanaf afgelopen zomer zag Translink weer duidelijk een stijgende lijn in zowel reistransacties als verkochte kaarten. “Helaas hebben de overheidsmaatregelen door de enorme stijging van besmettingen in de laatste twee maanden van 2021 de trend in het openbaar vervoer weer naar beneden omgebogen”, stelt de directie in het jaarverslag.

In het afgelopen jaar was er een lichte daling van de omzet ten opzichte van 2020. De totale bedrijfslasten (exclusief afschrijvingen) in 2021 zijn vergelijkbaar met het voorgaande jaar. Het resultaat na belastingen daalde van 8,8 miljoen euro in 2020 naar 5,9 miljoen euro in 2021. In 2020 heeft Translink een lening afgesloten met een looptijd van vier jaar vanwege de effecten van corona en de overheidsmaatregelen. Met de getroffen maatregelen is de financiële positie van Translink sterk genoeg om de aanhoudende impact van het coronavirus op te vangen, aldus de directie in het jaarverslag.

OVpay

Het afgelopen jaar stond voor Translink ook in het teken van OVpay, een landelijk programma dat nieuwe betaalvormen mogelijk maakt in het OV. In het voorjaar startte bij Arriva in concessiegebied Lelystad de eerste proef met in- en uitchecken met bankpas of creditcard. In het najaar begon Transdev met een tweede proef in Gooi en Vechtstreek. Translink speelt een centrale faciliterende rol in de totstandkoming van OVpay.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.