OV-chipkaart inchecken, uitchecken, paal
Gratis eerste klas

In- en uitchecken met betaalpas nu ook mogelijk bij NS

OV-chipkaart inchecken paal

Eerst op zes stations vanaf 15 augustus en later op alle NS-stations is het mogelijk om contactloos in- en uit te checken met een betaalpas of creditcard. Dit kan ook een digitale betaalpas op een mobiele telefoon of smartwatch zijn. NS wil hiermee treinreizen nog makkelijker en flexibeler maken.

“Met deze proef wordt in- en uitchecken voor de trein net zo makkelijk en snel als een contactloze betaling voor je boodschappen”, vertelt Ivo Steffens, directeur commercie bij NS. “Je hoeft niet meer langs een kaartautomaat om een kaartje te kopen of saldo op te laden, maar kunt direct inchecken en snel je trein halen. Het draait om gemak, ook als je geen abonnement hebt, kun je zonder extra stap gebruikmaken van de trein.”

Reizen met een betaalpas is momenteel een aanvulling op reizen met een OV-chipkaart of een los ticket. “Wij willen reizigers hiermee een extra keuze bieden om nog gemakkelijker met de trein te reizen.”

Gratis eerste klas

NS lanceert vanaf 15 augustus een zevendaagse proef op zes stations. Op de stations Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Utrecht Centraal, ’s Hertogenbosch en Delft gaan NS-medewerkers klaar om reizigers te ontvangen, vragen te beantwoorden en hen aan te melden voor de proef.

Vanaf 29 augustus kunnen reizigers op alle trajecten in- en uitchecken met een betaalpas of creditcard. Alle palen en poorten zijn inmiddels voorzien van nieuwe kaartlezers met daarop een afbeelding van de OV-chipkaart en het contactloze betaallogo.

Reizigers die inchecken met een betaalpas betalen voorlopig het volledige tarief van een tweede klasvervoerbewijs. Al mogen ze wel tot november gratis gebruik maken van de eerste klas. Dat doet NS om de reiziger te stimuleren met de betaalpas te reizen. Andere diensten zoals toegang tot een P+R terrein en het huren van een OV-fiets zijn niet mogelijk met een betaalpas.

OV-chipkaart verdwijnt

Betalen voor openbaar vervoer gaat de komende jaren enorm veranderen. De OV-chipkaart gaat langzaam verdwijnen en krijgt de betaalpas als opvolger. Naast een pinpas zijn er in de toekomst ook andere mogelijkheden om te betalen voor het openbaar vervoer. Het idee achter het vernieuwende betalingsplan is dat het OV makkelijker wordt. De nieuwe betaalvormen krijgen de overkoepelde naam OVpay.

De kosten van de gemaakte reizen met een pinpas worden bij elkaar opgeteld en de volgende dag als één totaalbedrag afgeschreven. Dat bedrag is in te zien in het betaaloverzicht van de desbetreffende bank of creditcardverstrekker. Bij deze afschrijving staat ook een code vermeld, die code kan gebruikt worden om het reisoverzicht terug te vinden op www.ovpay.nl/reisoverzicht.

Vertraging OVPay

In meerdere regio’s is het in- en uitchecken met een betaalpas al uitgerold. Onder andere in Delft, Lelystad, Gooi en Vechtstreek, Zaanstreek en Zwolle is een OV-chipkaart al overbodig.

De planning was dat het reizen met de betaalpas deze zomer landelijk volledig uitgerold zou zijn, maar heeft nu vertraging opgelopen. Bas van Weele zegt tegenover het AD: “We kiezen ervoor om kwaliteit boven snelheid te laten gaan.” De invoering van het systeem is een enorme uitdaging. Landelijk moeten ongeveer 60.000 poortjes en kaartlezers klaargemaakt worden voor OVPay.

OVPay vermeldt niet wanneer ze verwachten dat reizigers landelijk kunnen inchecken met hun betaalpas.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.