Geweld tegen buschauffeurs neemt toe

Het geweld tegen buschauffeurs in Drenthe en Groningen neemt toe. Alleen al op lijn Groningen-Assen waren de afgelopen maand meerdere incidenten op te tekenen. Busmaatschappij Qbuzz heeft geen notie waar de toegenomen geleweldspiraal op is terug te voeren, meldt het Drenthe journaal.

Woordvoerster Esther Baard van Qbuzz: “We hebben al meer dan een jaar camera’s in de bussen hangen die zicht hebben op de chauffeur en klanten die instappen. Die blijken zeer effectief. Door goede contacten met de politie kan er snel actie ondernomen worden. Hierdoor kon vorige week de dader die in Roden een chauffeur mishandeld heeft, worden opgepakt.’

Samenwerking

Qbuzz heeft een samenwerkingscontract met andere organisaties met een publieke taak in het Noorden. Daarbij wordt de stelregel gehanteerd: handen af van onze medewerkers. Bovendien is afgesproken om altijd aangifte te doen.

‘Onze chauffeurs zijn ook uitgerust met een noodknop, die een direct contact tot stand brengt tussen de bus en de verkeersleiding. De collega’s daar kunnen meeluisteren wat er in de bus gebeurt en indien nodig hulp inschakelen.’

Stewards

‘Voor de chauffeur geeft dat het gevoel niet alleen te staan tegenover de agressieve reiziger(s). Bovendien rijden op de bussen regelmatig OV-stewards mee. Dit zijn toezichthouders van het OV-bureau Groningen-Drenthe. Zij controleren de vervoersbewijzen van de passagiers en kunnen ingezet worden bij problemen.’

Agressie

Alle chauffeurs worden ook getraind in de omgang met agressieve passagiers. Hoewel de eerdergenoemde maatregelen ter bescherming van de medewerker, zoals de camera’s, agressie nooit helemaal kunnen uitsluiten, hebben ze wel een afschrikwekkende werking.

Vindt onverhoopt een incident plaats dan wordt de chauffeur in eerste instantie opgevangen door de leidinggevende. Indien nodig wordt professionele hulp ingeschakeld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.