Staking HTM-buschauffeurs duurt de hele dag

Buschauffeurs van het Haagse vervoerbedrijf houden vanaf vanochtend ( 4 juli ) rond 11.00 uur een wilde staking in het centrum van Den Haag. De chauffeurs willen dat de overgang van HTM naar HTMbuzz teniet wordt gedaan. Ze zijn bang voor een verslechtering van arbeidsomstandigheden.     

Er staan zo’n 60 bussen verspreid in het stadscentrum. Ook worden trambanen geblokkeerd. De verwachting is dat de staking tot in de avonduren gaat duren.

HTMbuzz

Eind mei werd besloten dat HTMbuzz vanaf 9 december 2012 het stadsbusvervoer in Den Haag en in de gemeenten Rijswijk en Leidschendam-Voorburg mag gaan verzorgen. De looptijd van de nieuwe concessie is 7 jaar en eindigt op 7 december 2019. HTMbuzz is een gezamenlijke onderneming van HTM en Qbuzz.

Zelf beslissen

Deze beslissing liep bijna synchroon met het initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamer om de aanbestedingen van het openbaar vervoer aan de grote steden zelf over te laten. Met andere woorden: Den Haag mag zelf besllissen of het haar vervoer aanbesteedt of niet.

Petitie

Ondanks dat het voltallige personeel van HTM overgaat in de nieuwe constructie HTMbuzz vrezen de chauffeurs voor een verandering van arbeidsomstandigheden. Ze hebben bij het hoofdkantoor van de HTM een petitie aangeboden met de eis om de aanbesteding alsnog uit te stellen.

De bezwaartermijn over de aanbesteding loopt tot 5 juli.

Gepasseerd

De kans dat HTM zaken gaat terugdraaien is echter zeer klein. De HTM-directie heeft al in een eerder stadium aangegeven dat het terugdraaien van de aanbesteding enorme kosten met zich mee zal brengen en een gepasseerd station is.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.