tramremise RET Beverwaard

RET start opleiding onderhoudsmonteur met baangarantie

tramremise RET Beverwaard

RET en HTM hebben een opleiding voor onderhoudsmonteur opgezet om een dreigend tekort aan technisch personeel in de branche op te vangen. Leerlingen die hun diploma halen krijgen een baangarantie van de vervoerbedrijven. De opleiding wordt gegeven op het ROC Zadkine in Rotterdam en gaat maandag 3 september van start.
 
De komende tien jaar gaan veel onderhoudsmonteurs in de railbranche met pensioen. Om dat dreigende gat op te vullen, begint ROC Zadkine in de deelgemeente Prins Alexander met een opleiding tot onderhoudsmonteur.

De RET en de Haagse HTM hebben de opleiding op de rails gezet, samen met het bedrijf Alstom, de bouwer van hoogwaardige trams. De vervoersmaatschappijen garanderen dat elke leerling na zijn diploma tenminste een jaarcontract krijgt, met uitzicht op een vaste baan.

Speciale kennis

In de railbranche in ons land zijn zo’n 2000 tot 2250 onderhoudsmonteurs werkzaam. Tachtig procent van hen gaat in de komende tien jaar met pensioen. Om dat dreigende gat op te vullen, slaan de bedrijven en de onderwijsinstellingen de handen ineen. Naast Zadkine gaat ook het Albeda College met de opleiding tot onderhoudsmonteur beginnen.

De eerste leerlingen gaan 3 september beginnen met de opleiding. Er zijn in elk geval al circa twintig aanmeldingen, maar daar komen er mogelijk nog meer bij, zegt woordvoerster Frouke Albers van de RET. Volgens haar is de opleiding ontwikkeld om diverse redenen. „Allereerst is er de vergrijzing onder het huidige technisch personeel. Daarnaast vraagt het werk aan de modernste voertuigen specifieke kwaliteiten en kennis.”

MBO 2-niveau

Albers: „De meeste van onze monteurs werken al tientallen jaren bij ons bedrijf. Die zijn in eigen huis getraind en opgeleid. Sommigen sleutelen al dertig jaar aan bijvoorbeeld trams. Maar in de loop van de tijd is de technologie natuurlijk enorm veranderd en vooruitgegaan.”

De opleiding duurt twee jaar. In het eerste schooljaar volgen de leerlingen al twee stages. In het tweede jaar gaan ze nog maar een dag naar school en werken ze vier dagen per week bij de RET of de HTM.Voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen, is dat de leerlingen een diploma op mbo 2-niveau hebben in mechatronica (een combinatie van technische disciplines), metaal, elektrotechniek, autotechniek of installatietechniek.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “RET start opleiding onderhoudsmonteur met baangarantie”

Hans Schoon|30.08.12|18:22

“RET start opleiding onderhoudsmonteur met baangarantie”

“De opleiding wordt gegeven op het ROC Zadkine In Rotterdam en gaat maandag 2 september van start.”

Volgens mijn kalender valt 2 september op ZONdag en is het MAANdag 3 (DRIE) september.
Tenzij u uiteraard een ander jaar bedoelt dan 2012.

Waar gehakt wordt……

Succes met de correctie.

Redactie|31.08.12|10:28

correct

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.