Veiligheid in OV

Pilot Verbeterd Toezicht openbaar vervoer opnieuw verlengd

Veiligheid in OV

De pilot Verbeterd Toezicht openbaar vervoer is opnieuw verlengd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft per 1 november 2012 een overbruggingssubsidie van drie maanden verleend voor de inzet van bovenregionale veiligheidsteams in het openbaar vervoer. Als provinciale overheden ook een financiële bijdrage leveren, dan kan de pilot mogelijk tot zes maanden worden verlengd. Dat heeft de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) bekendgemaakt.

Dit betekent dat de zestig toezichthouders die onder meer flexibel worden ingezet op plekken waar veel geweldsincidenten voorkomen, verder mogen gaan met hun werk. Deze toezichthouders werken in de pilotgebieden Randstad-Noord, Noord-Brabant en Zuid-Holland. FMN zet zich in om de pilot structureel te verlengen en uit te breiden naar andere concessiegebieden.

Geweldincidenten

Het project Verbeterd Toezicht OV is opgezet naar aanleiding van een reeks ernstige geweldsdelicten tegen buschauffeurs en conducteurs. Het project zorgt voor een betere inzet en een uitbreiding van het aantal toezichthouders op treinen en bussen. Daarbij werken alle streekvervoerders samen en wisselen ze ook toezichthouders uit daar waar het nodig is.

De pilot die op 1 september 2011 is gestart, toont positieve resultaten. Het aantal zware incidenten is met een kwart afgenomen en het veiligheidsgevoel onder medewerkers is van een 6,2 naar een 7 gestegen. Deze pilot vraagt daarom volgens FMN een blijvend vervolg op landelijk niveau. “Want een blijvend veiliger gevoel bij buschauffeurs en reizigers, dáár gaat het om”, stelt de belangenorganisatie voor private vervoerders.

Landelijke uitrol

Dat landelijke uitrol nodig is, blijkt wel uit de open brief die directeur NS Reizigers Ingrid Thijssen begin deze maand schreef naar aanleiding van geweldsincidenten tegen treinpersoneel. Daarin vraagt ze reizigers  om geweld tegen treinpersoneel te melden.

In juli van dit jaar ondertekenden de streekvervoerders, het CNV, het ministerie van Binnenlandse Zaken, provincies en stadsregio’s een convenant waarin is vastgelegd dat veiligheid voortaan als norm gaat gelden binnen de openbaar vervoer-aanbestedingen.

Marieke van Gompel

Lees ook: FMN: project Verbeterd Toezicht OV moet landelijk gaan

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Pilot Verbeterd Toezicht openbaar vervoer opnieuw verlengd”

angelo Coenen|15.11.12|10:06

Beste Redactie,

E is een staat een fout in uw artikel. De overbruggingssubsidie van de pilot per 01 november wordt niet door het Ministerie van Binnenlandse zaken maar door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu betaald.

Met vriendelijke groet,

Angelo Coenen
Projectsecretaris Pilot “Verbeterd Toezicht”

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Pilot Verbeterd Toezicht openbaar vervoer opnieuw verlengd | OVPro.nl