Arriva, Spurt, trein

Inspectie: machinisten Arriva voldoende opgeleid

Arriva, Spurt, trein

De treinmachinisten van Arriva zijn volgens de regels opgeleid. Dat zegt de Inspectie voor Leefomgeving en Transport. Vakbonden hadden eerder deze week kritiek op het opleidingsniveau van de machinisten die voor Arriva op het traject tussen Emmen en Zwolle rijden. In december reed een machinist van Arriva door een rood sein. Hij is ontslagen. Na het incident vond er een discussie plaats over de bekwaamheid van Arriva-machinisten.

Persvoorlichter Anne van der Vliet van de Inspectie: “Wij hebben in december extra controles uitgevoerd bij de nieuwe spoorlijnen van Arriva. Daaruit blijkt dat de machinisten volgens de regels zijn opgeleid.” Ook Arriva ontkent ten stelligste dat de machinisten niet goed gekwalificeerd zouden zijn.

Mentor-machinisten

Volgens vakbonden FNV en de Vakbond Voor Machinisten en Conducteurs (VVMC) zouden de machinisten onvoldoende bekend zijn met het traject tussen Emmen en Zwolle. Ook daar heeft Arriva volgens de Inspectie niet verkeerd gehandeld: “Voor de machinisten die nog niet ervaren zijn, waren mentor-machinisten aanwezig”, stelt van der Vliet.

Nieuwe concessie

Arriva verzorgt sinds december 2012 het treinvervoer tussen Emmen en Zwolle en doet dat met nieuwe Spurt-treinen. De vervoerder nam de concessie over van de NS. Arriva zette op het traject nieuwe machinisten en conducteurs in.

Marieke van Gompel

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Inspectie: machinisten Arriva voldoende opgeleid”

Paul Lamote|10.01.13|18:52

Dus weer sprookjes van de extremisten van de FNV.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.